Překrmené labutě z Pardubic vozí městská policie na týdenní dietu

Ochočené labutě, které žijí na pardubickém jezírku Bajkal, teď v zimě lidé přikrmují čerstvým pečivem. Jenže to opeřencům zrovna dvakrát nesvědčí. Proto městští strážníci přejedené ptáky odchytávají a vozí na veterinární kliniku, kde absolvují týdenní dietu.

„Labutě prapůvodně žily na vodních tocích a živily se vodními rostlinami. Pro ně je teď samozřejmě mnohem pohodlnější vykulit se na kraj Bajkalu a nechat do sebe házet jeden rohlík za druhým,“ popisuje strážník Pavel Antoch.

Lidé ale často nevědí, že čerstvé rohlíky, housky nebo chléb způsobují labutím zažívací potíže. Dvanáctikilogramový pták dokáže zkonzumovat denně i třetinu své váhy. Jednostranná strava v podobě pečiva je pro ně nebezpečná.

„Když zbaští hodně čerstvého pečiva, nedělá jim to dobře. Jsou dehydratované, udělá se jim špatně, oslabí se jim organizmus a musejí se odchytit,“ dodal Antoch.

Pokud je lidé chtějí krmit, měli by jim dávat pečivo staré dva až tři dny nebo jim přinést kousky vařené mrkve.

Skupina labutí je pod dohledem místních obyvatel, kteří strážníkům volají, když některá z nich není v pořádku. Pravidelné hlídky policisté u Bajkalu ani nedělají. Tento týden se po pobytu na klinice jedna labuť k polabinskému jezírku vrátila. „Na veterině měla klasickou dietu a odpočinula si,“ uzavírá strážník.