Ostravská brusírna diamantů jede na plné obrátky. Před Vánoci nestíhá

Na nezájem o diamanty si ostravská brusírna drahých kamenů, která je jediná svého druhu v České republice, nestěžuje. Do Vánoc musí totiž stihnout zpracovat velké množsví zakázek, zjistila redaktorka České televize Iva Piskalová.

V celém Česku jsou jen dvě dílny, kde se diamanty zpracovávají. „Ta ostravská je jako jediná vybavená všemi přístroji, se kterými pracují i ti nejšpičkovější brusiči ve světě,“ doplnila Iva Piskalová. Lidé mají podle ní zájem o „originální šperk s dokonale zpracovaným diamantem případně jiným drahým kamenem“.

V Česku umí diamanty vybrousit kromě ostravského mistra Adama Rybáka, kterého podle jeho vlastních slov kameny uhranuly už jako malého kluka, jen další dva lidé. „A když se před 14 lety potkal na jedné z burz s podobně založeným nadšencem, měl o své další profesi jasno,“ doplnila Iva Piskalová.

Adam Rybák se řemeslu učil sám. Hodně praktických rad dostal v Antverpách, odkud drahé kameny také přiváží.

  • Diamant coby krystalická forma uhlíku je nejtvrdší známý přírodní minerál a jedna z nejtvrdších látek vůbec. Tvoří ho hlavně jednotlivé krystaly oktaedrického, dodekaedrického nebo krychlového vzhledu, typický je vypouklý a vzácně až kulovitý tvar krystalů. Diamanty často tvoří srostlice krystalů. Pro použití ve šperku je nejoblíbenější výbrus nazývaný briliant.
  • Na diamantu bývá vyvinuto rýhování, plochy někdy naleptány a pak jsou matné. Diamant jako jediný drahý kámen se vyskytuje ve všech barevných modifikacích, nejčastěji je však bílý. Bývá šedý, neprůhledný bort, karbonádo, bezbarvý, dokonale štěpný podle osmistěnu.
  • Hmotnost diamantů se udává v karátech. Metrický karát (Carat) je definován jako 0,2 g a značí se ct. Diamant o hmotnosti 1 g má tedy 5 karátů. Diamanty v běžně prodávaných špercích mají obvykle hmotnost v setinách, desetinách až jednotkách karátů.

Broušení diamantů je umění, ale zároveň i věda o tom, jak vytvořit drahokam z hrubého diamantu. Broušení diamantů popisuje způsob, jakým byl hrubý kámen vybroušen a vyleštěn do své finální drahokamové podoby. Často je zaměňován brus s tvarem briliantů.

Techniky broušení diamantu jsou zlepšovány stovky let. Jednu z hlavních zásluh na moderním brusu má matematik polské národnosti Marcel Tolkowski, který v roce 1919 zdokonalil kruhový briliantový brus tím, že spočítal ideální tvar pro maximální zpětný odraz a disperzi barev světla. Moderní kruhový briliant má nejméně 57 facet (vybroušených plošek).

Velká naleziště diamantů jsou mimo jiné v Botswaně, Kongu či Rusku. K dalším místům, kde se hojně těží diamanty, se řadí také Jihoafrická republika, Austrálie a Kanada.