Ostravský krajský soud trestal. Za přepadávání vozů bezpečnostních agentur udělil 19 a 12 let

Krajský soud v Ostravě ve středu vynesl verdikt nad dvojicí mužů, kteří podle obžaloby přepadávali vozy bezpečnostních agentur v letech 1994 až 2005. Roman Bedřich Kaňka a Miroslav Doležel byli obviněni z loupeží a nedovoleného ozbrojování. „Doležel také z pokusu vraždy,“ dodal Tomáš Indrei. Miroslav Doležel v březnu 2000 při ozbrojené loupeži poštovního vozu postřelil řidiče. Roman Bedřich Kaňka dostal výjimečný trest v délce 19 let odnětí svobody, jeho komplic Doležel 12 let. Tresty nejsou dosud pravomocné.

„Protože má Doležel další trest v délce 5 let za zanedbání povinné výživy, měl by za mřížemi strávit celkem 17 let,“ zjistil redaktor České televize Tomáš Indrei, který soudní stání sledoval.

Obžalobě čelila i Kaňkova manželka Romana. O zločinech druha a později i manžela měla vědět, platila údajně uloupenými penězi. V letech 1998 až 2011 za ně měla nakupovat a rekonstruovat nemovitosti.

Romana Kaňková ve středu dostala tříletou podmínku a pokutu ve výši 100 000 korun. V obžalobě figurují i jména dalších lidí. V jejich případě už ale vše bylo promlčeno.

Vyšetřování přepadení policie nejdříve odložila

Kriminalisté nejprve případy loupežných přepadení odložili - neměli totiž pachatele. Jeden z obžalovaných, Miroslav Doležel se ale později ke všemu přiznal. A to když ho policisté vyslýchali kvůli jiné trestné činnosti. Proto policisté případ znovu otevřeli a kauzu až teď dořešil soud. Muži přepadli vozy s penězi už v roce 1994. Vytipovali si a přepadli auto s tržbou soukromé firmy - ukradli 1,1 milionu korun.

Doležel také již dříve vypověděl, že v roce 1995 například podvedli pracovníky společnosti Coca-Cola. Do pražského sídla firmy přišli v uniformách bezpečnostní agentury. Převzali kufřík s hotovostí přes 900 000 korun. O pět let později podle spolupracujícího obžalovaného přepadli v Olomouci řidiče poštovního vozu. Na muže počkali, když z auta vystoupil, aby zamknul bránu areálu pošty. Doležel na něj třikrát vystřelil. Dvakrát jej zasáhl. Jednou do hrudníku, jednou do hlavy. Z vozu pak ukradli více než dva miliony korun. Řidič sice útok přežil, ale ponese si zdravotní následky až do konce života.

V roce 2002 se oba muži společně vloupali do areálu autobazaru ve Velkém Meziříčí. Z něj ukradli dva vozy v hodnotě okolo milionu korun. O tři roky později v Českých Budějovicích přepadli vůz bezpečnostní agentury. Ukradli jej a z beden sebrali čtyři miliony korun, uvedla obžaloba. Celkem měli ukrást přes 11 milionů korun.

Doležel udával, status spolupracujícího obviněného nedostal

Doležel udal komplice i v případech, do kterých sám zapletený nebyl. Právě ty sahají ještě hlouběji do devadesátých let. Kaňka podle něj s dalším pachatelem přepadl pokladní jihlavského obchodního domu Prior. Násilím ji zavřeli na toaletách a vzali jí klíče od kasy.

V Terezíně přepadl starožitnictví, odkud sebral cennosti v hodnotě okolo 500 000 korun. Doležel také tvrdí, že v roce 1996 Kaňka přepadl dalšího řidiče pošty. Sebral mu hotovost milion korun.

Přestože Doleželovi státní zástupce nabídl status spolupracujícího obviněného, soud k tomu nepřihlédl. Nešlo totiž podle něj o organizovaný zločin.
Tomáš Indrei
redaktor, Česká televize

Pachatelé podle obžaloby postupovali sofistikovaně. Do místa plánovaného zločinu vždy přijeli s několikatýdenním předstihem. Pronajali si byt a hledali vhodný cíl. Pak pozorovali zvyky zaměstnanců, hledali únikové cesty. Na přepadení se velmi dobře připravili. Sháněli zbraně a části oblečení, kterými se maskovali. Doležel se ke všem případům přiznal.