V Opavě vystavují vypreparovaného slona indického. Pochází z ostravské zoo

V Opavě je od úterka k vidění unikátní preparát samce slona indického. Jde o jediný preparát tohoto druhu slona v Česku. Ve Slezském zemském muzeu poslouží jako základ nové velké sbírky představující zvířata čtyř kontinentů.

Ta by měla v příštích letech nahradit dosavadní expozici, která se věnuje historii Slezska, sdělila ředitelka muzea Jana Horáková.

Slon bude podle ní v nové expozici hlavním lákadlem. Dodala, že sbírkový fond muzea obsahuje tisíce preparátů zvířat. Právě z této zásoby budou kurátoři připravované expozice čerpat. 

Preparát sloního samce Calvina, který byl loni ze zdravotních důvodů utracen v ostravské zoo, je vystaven v přízemí Historické výstavní budovy Slezského zemského muzea v Opavě. Model vytvořil preparátor Miloš Malucha z Ostravy, jenž před lety vytvořil pro Národní muzeum preparát slona afrického.

„Tehdy se jednalo o první preparát slona, který byl v Evropě vytvořen po dlouhých 30 letech. Tentokrát se zase jedná o dermoplastický preparát slona indického, který bude jediný v České republice,“ řekl Malucha.

Miloš Malucha před lety vytvořil pro Národní muzeum preparát slona indického. Preparátor byl přímo u utracení zvířete, jeho lidé tak osobně stahovali kůži, kterou pak nechal i odborně vyčinit.

Práce podle Maluchy komplikoval fakt, že na světě neexistuje model slona indického, na který by se dala konzervovaná kůže natáhnout. „Proto jsme zakoupili model slona afrického, který jsme rozřezali, zmenšili a anatomicky podle fotodokumentace upravili tak, aby odpovídal slonu indickému,“ řekl Malucha. Tyto práce trvaly několik měsíců.

  • Calvin v mládí prodělal neštovice, které způsobily zakřivení jeho levé přední nohy. „S věkem se toto zakřivení stále zhoršovalo a způsobilo, že Calvin začal více zatěžovat pravou přední končetinu. V důsledku toho se na přetěžované pravé noze vytvořil velký absces, který si ovšem Calvin odmítal nechat ošetřit,“ řekla už dříve mluvčí zahrady Šárka Nováková.
  • Do ostravské zoo by ale v budoucnu měl zamířit nový sloní samec. „S koordinátorem chovu budeme jednat, protože ostravský sloninec je postaven k odchovu slonů jako chovné zařízení. Určitě je žádoucí, aby tady sloní samec byl, ale bude trvat nějaký čas, než se všechno dojedná. Ale každopádně budeme usilovat o nového sloního samce,“ řekla Nováková.

Devětadvacetiletý samec slona indického Calvin musel být utracen loni v říjnu. Na pravé přední noze se mu vytvořil absces, který si odmítal nechat ošetřit. Kvůli nulové šanci na uzdravení se tak zoo rozhodla pro eutanazii.

Slon byl otcem 14 mláďat. Deset z nich žije, jedno v ostravské zahradě. Slonice Rashmi je první přeživší slůně narozené v Česku.