Rodí se nová pozice? Moravskoslezský kraj by mohl mít vlastního architekta

Architekt pro Moravskoslezský kraj

Počet městských, obecních nebo i krajských architektů by se mohl znásobit. Usiluje o to celostátní architektonická komora (ČKA). Zastupitelé Moravskoslezského kraje nyní debatují také o architektovi, který by „dohlížel“ na celý kraj.

V úterý to potvrdil náměstek moravskoslezského hejtmana Lukáš Curylo (KDU-ČSL). Podle zástupců ČKA už vlastní architekty zaměstnává více než stovka radnic. Mají být zárukou kvalitního rozvoje měst a obcí. Zatím je ale nesrovnatelně víc obcí, které služeb městského architekta nevyužívají, uvedla Česká komora architektů.

„Radnic, kde vlastního architekta zaměstnávají, je menšina,“ zjistila redaktorka České televize Markéta Radová. Patří k nim Ostrava, Opava a poslední zhruba rok i Frýdek-Místek. A například v Krnově by tuto pozici chtěli vytvořit v příštím roce. Souvisí to mimo jiné s úsilím tamních architektů, kteří dlouhodobě volají po vylepšení práce v oblasti architektonického a urbanistického rozvoje.

  • Městský architekt, architekt města, hlavní architekt, obecní architekt apod. pečuje o rozvoj města či obce. Jedná se zejména o následující činnosti:
  • - Při vyhodnocování aktuálního stavu a připravovaných záměrů sleduje zejména hlediska urbanistická, architektonická, estetická a výtvarná.
    - V oblasti operativních činností konzultuje a zaujímá stanoviska k projekčně připravovaným aktivitám stavebníků a developerů.
    - V koncepční oblasti se podílí na zadávání a projednávání strategických a koncepčních dokumentů, které se týkají území města či obce.
    - Spolu se zastupiteli hájí zájmy města či obce při projednávání nadřazené dokumentace širšího území.
    - Iniciuje aktivní kroky města či obce na zlepšení prostředí, hrdosti, spokojenosti a soudržnosti obyvatel (např. vypisování architektonických a urbanistických soutěží, zapojování veřejnosti do formulace vizí a strategií rozvoje města, spolupráce s architektonickými školami apod.).
  • Zdroj: ČKA

Na téma, proč by radnice a krajské úřady měli obohatit architekti, v úterý v Národním technickém muzeu diskutují zástupci České komory architektů a pozvaní hosté.

„Pro práci veřejnosprávních architektů mají jednoduché přirovnání. Pokud má člověk oslabenou imunitu, jde k lékaři. Pokud je nutné posílit organismus města – měl by pomoci městský architekt,“ doplnila Markéta Radová.

  • Efektivní výkon funkce městského architekta musí zajišťovat zejména:
  • - kontinuální péči o urbanistické, architektonické, estetické, obytné hodnoty města či obce s maximální snahou o využití jejich potenciálů
    - ochranu specifik a charakteristik daného území, které lze shrnout do pojmu ochrana a posilování „genia loci“
    - důslednou a kontinuální péči o veřejné prostory města či obce
    - ochranu kvalit a hodnot daného území (architektonických, urbanistických, společenských, kulturních, estetických, obytných, přírodních apod.)
    - cílené zlepšování obytné kvality prostředí sídel
    - zahájení přestavby zanedbaných a nevyužitých území
    - zapojení širší odborné veřejnosti do řešení problémů města
    - spolupráci na organizaci architektonických a urbanistických soutěží
    - koordinaci a efektivnost vynakládání veřejných prostředků na rozvoj města či obce
    - smysluplnou komunikaci mezi občany, státní správou a veřejnou správou týkající se udržitelného rozvoje území apod.

Česká komora architektů před časem zřídila pracovní skupinu Urbanismus. Její zástupci mohou městům a obcím poradit se zavedením pozice městského architekta, která jim bude „šitá“ přímo na míru.

„Je zřejmé, že u obce s 250 obyvateli a u krajského města se budou modely fungování městského architekta diametrálně lišit. Ale smysl jejich role je rovnocenný: kvalitní prostředí pro naše sídla,“ uvedli zástupci ČKA na svém profesním webu.