Brno čeká schodkový rozpočet. Návrh podpořilo 31 zastupitelů

Brno bude příští rok hospodařit s 11,8 miliardy korun, předpokládané příjmy jsou 10,3 miliardy. Schodek chce město vykrýt z vlastních zdrojů. Opozice na to reagovala tak, že město projídá příjmy v době hospodářského růstu. Proti této výtce se ohradil primátor Petr Vokřál (ANO). Podle něj i přes schodek město dává dost peněz do rezerv na strategické projekty, které chce uskutečnit v dalších letech.

Rozpočet podpořilo 31 zastupitelů, čtyři byli proti a dvanáct se zdrželo. Podle primátora je meziročně plánovaný nárůst daňových příjmů zhruba o půl miliardy korun, Na druhé straně se zvýší o 230 milionů korun převody městským částem. Z nich půjde kolem 65 milionů na činnost a 165 milionů na rekonstrukce škol. Celkově poputuje do kas městských částí 1,6 miliardy korun.

„V minulosti se na opravy škol dávalo 20 až 40 milionů, příští rok dáme mnohem více. Městské části přitom vyjádřily potřebu na opravy školských zařízení kolem půl miliardy korun,“ řekl. Díky tomuto transferu peněz získají městské části více času na opravy škol, které zřizují.

Podle primátora je důležité, že město bude nadále snižovat dluh. Před rokem činil 4,9 miliardy korun. Město ho letos sníží o 300 milionů a o dalších 310 milionů v příštím roce. „Dluhová služba je pod padesáti procenty, což má jen málo měst v Česku. Proto má také velice dobrý rating,“ poznamenal Vokřál.

Některé finance putovaly do rezervního fondu

Do rozpočtu Brno nezapojilo 650 milionů korun, které převedlo do Fondu rezerv a rozvoje k budoucímu využití na strategické investiční akce, jako je například stavba Janáčkova kulturního centra nebo fotbalového stadionu za Lužánkami. Vokřál uvedl, že by chtěl tuto rezervu zvýšit zhruba o dalších 500 milionů korun. Na tyto peníze nebude město sahat do doby, než budou potřeba na financování velkých investičních akcí.

V návrhu rozpočtu kapitálových výdajů je zahrnuto třináct strategických investičních akcí ve výši přes 238 milionů korun. Některé z nich se začnou připravovat, některé začnou a potrvají delší dobu. Jde například o prodloužení tramvajové trati na Kamechy, k univerzitnímu kampusu. Dále příprava další stavby velkého městského okruhu, rekonstrukce Janáčkova divadla a výstavba atletické haly.