Opavská koalice přežila další pokus o svržení. Tentokrát z dílny ODS

Koalice ovládající magistrát v Opavě přežila pondělní pokus o odvolání. V zastupitelstvu jí chybí k většině dva hlasy. Část opozice vedená Markem Veselým z ODS toho na jednání chtěla využít a pokusila se radní odvolat. To se nakonec nepodařilo. Návrhy na změnu programu a odvolání primátora a jeho náměstků nezískaly dostatečnou podporu.

„Důvodem snahy odvolat vedení radnice je především nečinnost. Pan primátor Křupala na moje e-maily neodpovídá od února. Sekretariát přestal odpovídat v září,“ řekl Veselý. Dodal, že v práci radních vidí zásadní chyby. „Bytostně se nám nelíbí i to, že pokus o odvolání přežili jen díky podpoře komunistů,“ uvedl Veselý.

Opoziční zastupitelé, kromě ODS to byli i například členové Hnutí Ano, Starostové a Opavané, se hned na počátku jednání zastupitelstva pokusili změnit program a dostat do něj návrhy na odvolání jednotlivých radních. O každém hlasovali zvlášť. Nejslabší pokus se týkal primátora Radima Křupaly (ČSSD). Pro jeho odvolání hlasovalo 13 zastupitelů. Naopak nejmenší podporu má jeho náměstek Martin Víteček (STAN). Pro zařazení bodu na jeho odvolání zvedlo ruku 17 zastupitelů.

  • V posledních komunálních volbách zvítězilo v Opavě ANO, získalo 11 mandátů. Druhá ČSSD jich má šest. Do zastupitelstva se dostalo ještě dalších sedm subjektů, po čtyřech mandátech mají KSČM a Změna pro Opavu, po třech SNK Starostové a občané Opavy, ODS, KDU-ČSL a Zelená pro Opavu, dva zastupitele má i uskupení Opavané - Nezávislí, Občané, Piráti.

Opozice nakonec neuspěla, k odvolání radních potřebovala 20 hlasů. Veselý v té souvislosti naznačil, že v budoucnu se pokus o odvolání může opakovat a bude hledat další hlasy. Naopak primátor Křupala už dříve řekl, že věří v úspěšnou menšinovou vládu. V současné době pravděpodobně s podporou KSČM.

Současná koalice složená z ČSSD, STAN, KDU-ČSL a Změna pro Opavu má nyní v zastupitelstvu 18 křesel. Pro většinu jediného hlasu jí chybí dva zastupitelé. Problémy způsobili tři zastupitelé z klubu náměstka primátora Vítečka, kteří vstoupili do nově vzniklé opavské organizace ANO. O další hlas koalice přišla v jednom zastupiteli ČSSD, který oznámil větší nezávislost při hlasování. V pondělí například hlasoval pro odvolání radních, pouze u primátora se zdržel.

  • Koalice ANO, Změna pro Opavu, KDU-ČSL a ODS, která původně ovládala opavskou radnici, měla v zastupitelstvu pohodlnou většinu. V jedenáctičlenné radě ANO obsadilo sedm křesel. Koalice se ale v souvislosti s rozpory uvnitř ANO rozpadla. Vinou sporů se pražské vedení hnutí rozhodlo v listopadu 2015 celou organizaci zrušit. ANO pak přišlo i o post primátora, kterým se místo Martina Vítečka stal sociální demokrat Radim Křupala.
  • V září 2016 založilo hnutí ANO v Opavě novou místní organizaci. Jejím předsedou je majitel výrobce autodílů Brano Group Pavel Juříček, který se stal novým členem hnutí. Do nově vzniklé opavské organizace ANO vstoupili tři zastupitelé z klubu nezávislých náměstka primátora Vítečka. Opavská koalice tak přišla o většinu.

V současném zastupitelstvu má ČSSD šest jistých mandátů. Pět křesel patří Nezávislým náměstka Vítečka, čtyři zastupitele má Změna pro Opavu a tři KDU-ČSL. Toto je oslabená vládnoucí koalice. Z opozice je nyní nejsilnější blok nazvaný Osmička tvořený ODS, Starosty a Opavany, který má osm mandátů. Pět zastupitelů má nyní ANO 2011, tři KSČM, tři Zelená pro Opavu.

Jako samostatný článek v zastupitelstvu působí bývalá náměstkyně primátora a členka ANO Simona Bierhausová a právě jeden zastupitel zvolený za ČSSD.