Silný vítr skácel v Žatci vánoční strom

Silný vítr skácel vánoční strom na náměstí Svobody v Žatci. Patnáct metrů vysoký smrk při pádu nikoho nezranil. Poškodil ale jedno zaparkované auto a lampu pouličního osvětlení. Technici kmen odpoledne rozřezali a odvezli.

„Špička spadla na osobní auto, které bylo zaparkované vedle, má rozbité přední sklo a promáčklou střechu. Majitel s autem odjel, takže předpokládáme, že to půjde opravit,“ řekla starostka Zdeňka Hamousová (ANO).

Pád stromu zlomil i lampu veřejného osvětlení. Kmen se ulomil hned u země v místě kotvení. „My jsme si mysleli, že ho zkrátíme a zasadíme, ale on byl pár metrů nad tím zlomený ještě jednou,“ vysvětlila Hamousová.

Vánoční strom v Žatci
Zdroj: ČT24

Strom nechala radnice rozřezat a odvézt, na místě zůstal jen betlém a zvonička přání. Strom by se sem měl ale ještě v následujícím týdnu vrátit. „Máme krásně ozdobené a osvětlené náměstí a byla by škoda, kdyby tam strom chyběl. Budeme se snažit najít nový vhodný strom,“ dodala starostka. Žádné další škody vítr ve městě nenapáchal, jen pár převrácených košů a shozených květináčů.

Před silným větrem varovali i meteorologové. Podle Radka Tomšů z Českého hydrometeorologického ústavu Ústí nad Labem dosahoval i v níže položených oblastech Ústeckého kraje vítr v nárazech až 90 kilometrů v hodině.

„V Žatci stanice tolik neukazovala, je ale umístěná v dolíku,“ řekl. Hasiči měli v souvislosti se silným větrem zhruba desítku výjezdů. „Nebylo to ale nic mimořádného, většinou šlo o popadané stromy nebo ulámané větve,“ konstatoval operační důstojník Hasičského záchranného sboru Ústeckého kraje.