Do sauny a potom do Labe. Hradec Králové získal pojízdnou saunu

Hradec Králové má pojízdnou saunu na břehu Labe (zdroj: ČT24)

Neobvyklá pojízdná sauna na Labi začala fungovat na okraji Hradce Králové. Jako neziskový klub ji provozuje tamní skupina otužilců. Sauna v přírodním prostředí má nabídnout alternativu k moderním wellness centrům.

Sauna na kolečkách leží necelých deset metrů od řeky. Hned vedle je osvěžovna, kde lidé mohou po koupeli v řece srovnat svou tělesnou teplotu.

„Kdo je zvyklý na rychlé zchlazení studenou vodou, tak je v zásadě jedno, jestli bude v bazénku nebo se ochladí ve vodě Labe,“ říká k sauně na řece praktický lékař Ladislav Hanousek.

Za vším byl nápad dvou kamarádek, které si saunu zamilovaly po cestách Finskem. Podařilo se ho realizovat díky dotacím podporujícím rozvoj městských kultur a také díky pochopení majitele pozemku.

„Vzhledem k tomu, že je Hradec Králové u dvou řek, tak nám přišlo, že se tady ten potenciál nevyužívá,“ tvrdí spoluautorka projektu Natálie Barcalová.

V budoucnu by saunu měly obohatit drobné kulturní pořady či komunitní zahrada. „Nemáme to jako nějaký podnikatelský záměr, naše vize byla vytvořit takové kulturní komunitní centrum,“ dodává druhá spoluautorka Aneta Kohoutová.