V Ostravě vystavují dokonalé kopie korun panovníků z celého světa

Nejslavnější světovou sbírku replik korunovačních klenotů si od pátku mohou prohlédnout návštěvníci Ostravského muzea. Unikátní šperky připomenou významné říše, od Evropy přes Asii až po Afriku.

„V Ostravě jsou korunovační klenoty asi týden a přicestovaly z německého města Wuppertal,“ uvedla redaktorka České televize Lucie Křížková. Klenoty muzeu zapůjčilo klenotnictví Abeler, kde je vyráběl jeho dlouholetý majitel Jürgen Abeler.

„Před pár lety zemřel. Jeho celoživotním koníčkem byla výroba replik korunovačních klenotů,“ dodala Lucie Křížková. Německá klenotnice má takovýchto skvostů celkem 160, obvykle jsou zamčené v trezoru a nepřístupné veřejnosti. Ostravské muzeum jich přivezlo do Ostravy 83. V takovém rozsahu je tato sbírka představena úplně poprvé.

Zájemci ji mohou navštívit do 5. března, sdělila ředitelka muzea Jiřina Kábrtová. „První koruny vytvořil jeho otec, který Jürgena Abelera k této myšlence přivedl,“ uvedla. Umělecký zlatník podle ní vycházel z fotografií či kreseb. „U řady exponátů mu jejich správci dovolili, aby si mohl detailně prostudovat originál,“ řekla Kábrtová.

I když jde o kopie, většina je vyrobena ze zlata. Na ozdobu jsou použity nejen umělé kameny, ale i diamanty. Cena sbírky je tak poměrně vysoká. Pojištění jednotlivých korun se pohybuje od 500 000 do čtyř milionů korun.

  • Vystavena je i replika koruny Karla IV., kterou byl korunován římsko-německým králem. V Ostravském muzeu je už podruhé, před šesti lety byla součástí výstavy Král, který létal – Jan Lucemburský. „Karla IV. si připomeneme ještě korunou Svaté říše římské, Svatováclavskou korunou a železnou korunou Lombardie. Všechny tyto čtyři koruny měl Karel IV. právo nosit,“ řekla ředitelka Ostravského muzea Jiřina Kábrtová.

Mimo replik korunovačních klenotů z Evropy Ostravské muzeum představí i skvosty, které nosili panovníci známých říší Asie, panovníci v Americe či panovníci afrických kmenů. Vystavena bude například Svatoštěpánská koruna Uherského království či rakouská císařská koruna doplněná o jablko a žezlo. Zastoupena bude také škála korun dosud vládnoucích panovníků Velké Británie. 

Exponáty doplňují fotografie nejznámějších evropských korunovačních katedrál. Výstavou Korunovační klenoty v dějinách světa se muzeum připojuje k završení letošních oslav 700. výročí narození císaře a krále Karla IV. Zároveň tak zahájí oslavy 750 let od první písemné zmínky o Ostravě.