Diamo chce přepočítat zásoby uranu v Brzkově. Obce bijí na poplach

Diamo chce přepočítat zásoby uranu v Brzkově (zdroj: ČT24)

Brzkov a další tři blízké obce dál pokračují v boji proti zvažovanému znovuotevření uranového dolu. Státní těžařský podnik Diamo totiž u brzkovského ložiska nově požádal o stanovení průzkumného území. Místní mají strach, že to povede k těžbě. Navíc to podle nich výrazně snižuje cenu pozemků a znemožňuje rozvoj obcí.

Pod Brzkovem a Horní Věžnicí jsou zásoby uranu, které chce stát nově chránit vyhlášením většího ložiskového území, než které platí doposud. „To si nevymyslel žádný těžař, to si vymyslel stát, že je povinnost ochránit nerostné bohatství,“ tvrdí náměstek ředitele Diama Josef Lazárek.

Starostové dotčených obcí s tím ale nesouhlasí. Podle právníka Luboše Klimenta, který zastupuje Brzkov, Věžnici, Přibyslav a Polnou, by vedení tohoto řízení bylo v rozporu s platnou surovinovou politikou Česka.

Žádostí o stanovení průzkumného území se navíc podle Klimenta problematika uranu vrací na úplný začátek. „Diamo musí shromáždit nezbytné podklady, aby mohlo v dalších řízeních prokázat, že v dané lokalitě je tolik uranu, kolik tvrdí,“ uvedl.

Brzkov protestuje proti plánované těžbě uranu
Zdroj: ČT24

Diamo ale tvrdí, že stačí provést jen přepočet a stanovit nový matematický model. Žádné nové geologické průzkumy dělat nechce. „Nebudou realizovány žádné vrty, těch je tam v minulosti uděláno tolik, že není vůbec nic nutného,“ řekl Lazárek.

Těžba i geologické průzkumy zde probíhaly v letech 1972 až 1990. Na jejich základě byly vypočteny zásoby uranu. Přepočítávat by se tedy měly po téměř 30 letech. „Nikdo nemůže přijít a ze stejných dat říct, že toho tam je šestkrát tolik a je potřeba šestkrát zvětšit chráněné ložiskové území,“ upozorňuje ale advokát obcí.

Ministr: Žádná těžba se nepřipravuje

Ministerstvo průmyslu tvrdí, že dosavadní kroky automaticky neznamenají přípravu na vytěžení uranu. Vzhledem k vývoji jeho cen ve světě by se prý těžba nevyplatila. „Znovu bych chtěl podtrhnout, že to všechno jsou pouze papírové práce. Žádná těžba se nepřipravuje a já ani žádnou těžbu navrhovat nebudu,“ řekl ministr Jan Mládek (ČSSD).

Obce ale této argumentaci moc nevěří, protože řízení kolem brzkovského ložiska stále pokračují. Současná žádost o stanovení průzkumného území je z 11. listopadu. O podpoře proto nyní chtějí jednat i s novým vedením kraje Vysočina a i v příštím roce plánují pokračovat v organizaci protestních akcí.