Radnice ve Žďáru reklamuje opravu ulice. Kvůli hlučným kanálům

Radnice ve Žďáru nad Sázavou reklamuje nedávnou opravu Smetanovy ulice v centru města. Důvodem jsou hlučné kanály, na které si stěžují místní obyvatelé. Nápravy se ale podle všeho dočkají až na jaře.

Smetanova ulice ve Žďáru nad Sázavou v létě prošla kompletní opravou. Nová kanalizace vyšla na bezmála sedm milionů, povrch, chodníky a osvětlení pak na dalších 12. Lidé tehdy po městě peticí požadovali tichý asfalt, marně. Místo něj teď mají hlučné kanály. „Nejhorší je to od půl třetí do čtyř a potom mezi pátou a šestou večer,“ stěžuje si místní obyvatelka Ludmila Tomanová. Kanály paní Tomanová slyší i v noci, a to i přesto, že okna ložnice směřují do dvorku. Problémem jsou kanálová víka, která se otřásají pokaždé, když po nich přejede auto.

Jak ukázalo orientační měření při přejezdu kanálu, hluk letí až k pětasedmdesáti decibelům. Tyto nárazové výkyvy sice podle hygieniků nemusí být porušením norem, pro obyvatele ale mohou být stresující. „V denní době se to bude odehrávat na úrovni rušení a obtěžování hlukem, především v noci se to potom může projevovat jako rušení,“ popisuje hygienik Jiří Kos. „Město problematiku kanálů ve Smetanově ulici řeší od samého začátku, co byl provoz na ulici Smetanova spuštěn,“ říká mluvčí Městského úřadu ve Žďáru nad Sázavou Nikola Anderová.

Chybu přiznává i investor opravy Vodovody a kanalizace. „Došlo k nedostatečnému, nebo špatnému osazení těch kanalizačních poklopů, kanály jsou uvolněné,“ vysvětluje mluvčí VaK Iva Šebková.

Na opravu si ale musí lidé počkat až do jara, v zimě totiž není možné stavební úpravy provádět. S podobným problémem přitom letos bojovalo i Brno. Tam pro změnu duněla pouhý rok po celkové opravě víka teplovodu na ulici Milady Horákové. Brněnské teplárny nakonec špatné poklopy opravily na své náklady.