Autobusové nádraží z roku 2007 chtějí politici ve Frýdku-Místku zrušit

Autobusové nádraží v lokalitě Na Poříčí, které se pro cestující otevřelo na konci roku 2007, chtějí zastupitelé Frýdku-Místku zrušit a využívat ho jako zázemí pro městský dopravní podnik. Výstavba nádraží stála desítky milionů korun a přispěla na ni Evropská unie.

Podle zástupců města je prostor, kde stojí současné autobusové nádraží, pro dopravní podnik nejvhodnější. Po mírné úpravě by tam byly mimo jiné garáže pro autobusy. „Lokalita je relativně blízko centra a město by tak nemuselo platit za dojezd autobusů. To by provoz podniku údajně zbytečně zatěžovalo,“ zjistil redaktor České televize Tomáš Indrei.

Frýdecko-Místecká radnice uvažuje o zrušení autobusového nádraží Na Poříčí

Město na zřízení autobusového nádraží čerpalo evropské dotace v hodnotě necelých 25 milionů korun. Toho, že by je mělo nyní vracet v souvislosti s rušením původní funkce objektu, se zástupci Frýdku-Místku neobávají. „Podmínkou byl jeho pětiletý provoz,“ sdělil náměstek primátora Karel Deutscher (ČSSD). To již město splnilo.

Stávající autobusové nádraží by se mohlo přesunout k vlakové stanici. Cestujícím by to ušetřilo čas při přestupování, domnívají se zastupitelé města. Opozice však zastává názor, že zřízení dopravního podniku je zbytečným krokem.

  • Ve městě funguje od roku 2011 projekt MHD zdarma, který umožňuje i dopravní spojení s okolními obcemi. Cestující zaplatí 299 korun za vydání speciální čipové karty a pak už jen jednu korunu jako roční jízdné. Jednotná běžná jízdenka stojí u řidiče deset korun.

Autobusové nádraží využívá šedesátitisícový Frýdek-Místek od konce roku 2007. Město ho vybudovalo za přibližně 64 milionů korun. Hlavním důvodem jeho výstavby byla podle radních snaha odsunout autobusový provoz mimo Hlavní třídu, kde vede průtah městem.

Součástí nádraží je také čekárna s veřejnými toaletami. Areál má šest nástupišť a v jeho blízkosti je k dispozici parkoviště pro 26 aut.