Kdo koupí paneláky v Písnici, rozhodne ČEZ v únoru. Radnice stále není ze hry

Události v regionech: Libuš se ještě může přihlásit do soutěže o koupi sídliště Písnice (zdroj: ČT24)

Městská část Praha-Libuš má ještě možnost podat nevyžádanou nabídku do dražby domů na sídlišti v Písnici. Společnost ČEZ, která chce domy prodat, však ujistila, že pokud se radnice nepřihlásí, dražbu to neohrozí, zájemců je dost. Kdo se stane novým vlastníkem, oznámí ČEZ v únoru. Iniciativa Moje Písnice však již dříve ohlásila, že se snaží soutěž zastavit, prohlašuje ji za nelegitimní.

Byty na písnickém sídlišti by podle finančního ředitele ČEZu Martina Nováka chtěl zakoupit „větší počet“. „Konkrétní počet ovšem sdělit nemůžeme, abychom nenarušili soutěž. Na konci oznámíme vítěze, cenu i počet uchazečů. Počítáme s tím, že by to mohlo být v polovině února,“ řekl Martin Novák. Odhadní cena prodávaných domů činí 1,2 miliardy korun.

Polostátní energetická firma přitom ještě bude čekat, jestli radnice městské části Praha-Libuš nepodá nevyžádanou nabídku. „Může tak učinit kdykoliv do okamžiku, kdy bude oznámeno přijetí nejvýhodnější nabídky. Všechny kroky, které je k tomu potřeba udělat, se dají stihnout v řádu několika dnů, maximálně jednotek týdnů. Prostor je tedy dostatečný,“ upozornil Novák. Dodal, že nevyžádanou nabídku může podat i kdokoli jiný s tím, že případný zájemce by musel uhradit milion korun.

Radnice Libuše, pod kterou Písnice patří, se sice do soutěže nepřihlásila, ale podle ČEZu ještě má možnost podat nevyžádanou nabídku. Peníze na nákup domů mohla radnice získat snadno, celopražské zastupitelstvo jí nabídlo bezúročnou půjčku. Městská část poté žádala ČEZ o prodloužení lhůty k přihlášení, ale to se nestalo.

Libušský starosta Jiří Koubek (TOP 09) dal najevo, že městská část se přihlásí pouze, pokud ČEZ ještě dodatečně prodlouží lhůtu k řádnému přihlášení. „ČEZ udělal chybu, že neprodloužil lhůtu. Vymýšlí teď krkolomná řešení, jak městskou část do soutěže dostat,“ řekl. Zdůraznil přitom, že příslib půjčky od magistrátu má pouze charakter politického prohlášení, samotnou půjčku ještě neschválil.

ČEZ prodává soubor panelových domů s 36 vchody, které tvoří větší část sídliště, jež je sice v katastrálním území Písnice, ale stavebně navazuje na vilovou čtvrť v Libuši. Panelové domy byly postaveny v letech 1987 až 1990, jsou po částečné rekonstrukci a je v nich více než 700 bytů. Kromě nich se chce energetická společnost zbavit také jednoho domu v Praze 10.

Obyvatelům domů se rozhodnutí ČEZu nelíbí, poukazují, že měli slíbeno, že jim současný vlastník nejprve výhodně nabídne odkoupení bytů. Podle Martina Nováka ale nakonec nebylo možné nabídnout jim byty se slevou – přestože do nich v minulosti sami investovali kvůli ohledům na akcionáře ČEZu. Dodal však, že budou mít při prodeji přednost ti zájemci, kteří budou chtít byty rozprodat nebo v nich alespoň několik let nezvyšovat nájem. 

Iniciativa Moje Písnice se ale snaží soutěž na prodej písnických paneláků zastavit. Prohlašuje ji za nelegitimní. „Iniciativa prostřednictvím pověřené osoby jakožto řádný zájemce o soutěž podala odůvodněnou žádost na zrušení soutěže jakožto diskriminační, netransparentní a chybně připravenou. V přípravě je rovněž řada dalších právních kroků,“ uvedl mluvčí iniciativy Ondřej Václavík.