Dům na náměstí je pro majitele zlý sen. Kvůli hluku se soudil s městem a vyhrál

Před necelými dvaceti lety Jiří Novák koupil dům na brněnském náměstí Svobody. Ale místo toho, aby si užíval bydlení, soudil se s městem. Ruší jej totiž hluk, který se do jeho bytu nese z akcí, jež se mu konají pod okny. Česká televize zjistila, že letos v listopadu s žalobou uspěl a nyní se musí s hlukem v centru města vypořádat magistrát.

Výhled na rušné náměstí se pro Nováka rovná také rušným nocím, kdy nemůže spát. „Nejhorší je to pro děti, které musí odpočívat, připravovat se na školu. Hledali jsme i jiná místa v domě, ale bohužel hladina akustického hluku se přenáší i do světlíků a rezonuje uvnitř budovy,“ okomentoval situaci.

K podání žaloby se ale rozhodl až poté, co mu z domu začali odcházet nájemníci. Spor vyhrál a soud stanovil, že průměrná denní hladina hluku na náměstí nesmí přesáhnout 50 decibelů. Teprve v poledne na náměstí Svobody naměřil redaktor Michal Cagala o deset decibelů vyšší hodnotu, než povolil soud. Koncerty jsou ještě mnohem hlasitější. „Srovnat s rádiem se to nedá. Slyšíte jen dunění, nejde poznat, jestli jde o hudbu,“ dodal Novák.

Akcí na náměstí Svobody se účastní stovky lidí
Zdroj: Igor Zehl/ČTK

Rozhodnutí soudu ale automaticky neznamená, že by na náměstí nemohly být žádné koncerty. Ty velmi hlasité ale musí ztišit. Naměřené hodnoty se totiž průměrují. „Jsou stanoveny limity hluku, které se zprůměrují. Rozhodně to nejsou také limity, které by vylučovaly jakékoli hudební produkce,“ potvrdil ředitel odboru obecné a komunální hygieny Krajské hygienické stanice v Jihomoravském kraji Miroslav Staněk.

Město plánuje podat dovolání

Magistrát se proti rozhodnutí soudu chce dovolat k Nejvyššímu soudu. Jednat ale musí. A řešením obtížné situace pověřil městskou část Brno-střed, která centrum města spravuje a která slibuje, že hluk na náměstí Svobody sníží.

„Záležitost řešíme dlouhodobě ještě před podáním žaloby, takže opatření máme připravená. Situaci bychom tedy řešili, i kdyby se tím soud nezabýval,“ uvedl tajemník městské části Brno-střed Petr Štika. Dodal, že s Novákem mají na věc stejný názor a že souhlasí s tím, že hluk nesoucí se z náměstí je přílišný.

Náměstí Svobody je jedno z oblíbených míst pro pořádání různých akcí. Problém nejsou jen hudební vystoupení, ale například také sportovní přenosy. Právě při sledování hokejového zápasu, ve kterém bojovala před čtyřmi lety Kometa o finále extraligy, byli fanoušci klubu tak hluční, že pořadatel akce dostal 25tisícovou pokutu.