Sochy Jiřího Netíka zaplnily brněnskou radnici jako Světlo a stíny

Výstava Světlo a stíny je k vidění do konce roku (zdroj: ČT24)

Známé betlémy, starší sochy i novodobé figury z dílny brněnského sochaře Jiřího Netíka nyní na krátkou dobu oživily Novou radnice v Brně. Výstava nazvaná Světlo a stíny, která je k vidění do konce roku, je složená z několika meditativních řezeb a bronzů. Nejvýznamějším exponátem je ale betlém, který obdivovali i v zahraničí. Konkrétně v pařížské katedrále Notre-Dame a římském Patheonu.

Dřevo je pro brněnského sochaře Jiřího Netíka základní surovinou. Pracuje s ním přes třicet let. Přesto říká, že jeho práce spočívá především v přemýšlení. „Jsou dny, kdy mám strach, že už mi z hlavy nic nevypadne a pak jedu autem a vidím sochu a málem způsobím nějakou dopravní katastrofu, protože si to musím zapsat a zakreslit,“ vysvětlil Netík.

Z jeho dílny jsou známé především betlémy a sochy andělů. „S betlémy jsem ale víceméně skončil. Mám teda ještě jeden rozdělaný. Ale je to tak pracné, že mi to vezme půl roku a už jsem jich nadělal dost,“ upozornil sochař. Vzápětí ale dodal, že klasické sochařiny se vzdát nechce. „Já se do toho nehrnu. Těch, co dělají současnou tvorbu, je dostatek,“ doplnil.

Vystavený betlém byl v Paříži a Římě

Svá raná díla, ale i současnou tvorbu nyní vystavuje v Křížové chodbě Nové radnice v Brně. Mezi nimi nechybí ani právě jeho slavné betlémy. K vidění je v prostorách radnice jeho nejznámější výrobek, který si prohlíželi i zájemci v pařížské katedrále Notre-Dame anebo v Pantheonu v Římě.

Jeho centrální část v ořechovém dřevu vyrobil ještě za bývalého režimu před rokem 89 a postupně jej dořezával. Kromě klasických postav, jako je svatá rodina anebo oslík, je součástí betlému také postava mladého florbalisty, který odkazuje na zálibu Netíkova syna.

Kromě dřeva zkouší Netík i práci s bronzem

Podle svých slov Netík tvořením soch proflákal život. „Když něco vzniká, tak je to pěkné a nikam se vám nechce,“ popsal sochání Netík. Sám sebe popisuje jako figuralistu a v dílně tak za dobu svého působení už vytvořil stovky postav všech možných velikostí.

Sochař, řezbář a restaurátor. Působil jako profesionální hudebník v zahraničí, od roku 1985 se věnuje sochařství a restaurátorství; řezbář betlémů. V jeho tvorbě se odráží úcta a respekt ke světu a údělu člověka stejně jako v dílech středověkých a barokních mistrů, vlastní produkce je však významně současná a realistická. Precizně vypracované detaily výrazů obličeje, anatomické detaily, drapérie ap. vypovídají o dokonale zvládnutém řemesle. Nejsou však projevem naturalismu, ale rezonance umělcovy ideje se zpracovaným materiálem. Vlastní tvůrčí výpověď je zaměřena na duchovní zakotvení člověka žijícího na přelomu tisíciletí do kontextu přírody, vesmíru a historie lidstva. Středem pozornosti zůstává jedinec se svými bolestmi, hledáním identity, kořenů a svého místa na zemi.

Nyní svou práci rozšířil o nový materiál – bronz, do kterého vylívá své dřevěné sochy. „Krásné na tom je, že se tisknou a do kovu lijí i struktury dřeva. Jsou tam i škůdci, nějací červotoči, nějací tesaříci na věky věků zafixovaní,“ okomentoval novou zkušenost Netík. Nejen bronzové odlitky, ale také klasické betlémy z jeho dílny jsou vystaveny v Brně do konce roku.