Internet v Brně opět funguje. Výpadek kvůli překopnutému kabelu trval hodiny

Dělníci kabel překopli při opravě potrubí (zdroj: ČT24)

Společnost UPC připojila poslední zákazníky k internetu. Bez něj se musely do úterního odpoledne obejít tisíce lidí. V pondělí odpoledne okolo páté hodiny totiž dělníci překopli optický kabel v centru Brna a bez připojení bylo v tu chvíli 50 tisíc zákazníků. Výpadek internetu tak pro některé klienty společnosti trval zhruba 22 hodin.

Technici společnosti na opravách pracovali od pondělního večera. Postupně museli spájet několik stovek optických vláken. Přeseknutý optický kabel byl podle mluvčího společnosti Jaroslava Kollára tlustý asi jako předloktí dospělého muže a uložený v zemi v chrániči, zakreslený. Kollár dodal, že ale není vina ani tak na straně dělníků jako zastaralé dokumentace, která pochází z poloviny 90. let a sítě v ní nebyly zakresleny přesně.

Společnost bude vymáhat náhradu škody

Podle něj podobný problém firmu nepostihl poprvé. Kromě brněnských městských částí je výpadek zaznamenán také v okolních městech, například Adamově anebo Blansku. V pondělí se v 17. hodině ocitlo bez internetu či kabelové televize zhruba 50 tisíc zákazníků. Některé trasy se podařilo přesměrovat tak, že většina z nich už byla večer opět připojena. 

Společnost po přeseknutí kabelu informovala policii. „Budeme vymáhat náhradu škody. Je zřejmé, že k přeseknutí došlo ve čtvrti Veveří bagrem zatím neznámé společnosti,“ dodal. Kompenzace poškozeným zákazníkům začne firma řešit, až se podaří všechny znovu připojit. Aktuální informace zveřejňuje také na sociální síti. Výpadek se týká jak mobilních služeb, tak internetu a televize.