Čas vypršel. Podávání nabídek na koupi bytů v Písnici skončilo

Lhůta pro podání nabídek na koupi bytů v Praze-Písnici vypršela. Vlastník bytů ČEZ nevyhověl výzvě městské části Praha-Libuš ani právníků iniciativy Moje Písnice, aby soutěž zrušil nebo odložil. Případné nabídky zájemci posílali investiční a realitní společnosti Naxos. Jejich počet společnost neuvedla. Vítěz by měl být znám během několika týdnů.

Soubor panelových domů s šestatřiceti vchody tvoří větší část sídliště, které je nedaleko budoucí stanice metra D Písnice. Panelové domy byly postaveny v letech 1987 až 1990 a jsou po částečné rekonstrukci. Předmětem prodeje je dále bytový dům v Bělocerkevské ulici v Praze 10.

Nájemníci tvrdí, že měli slíbeno, že si budou moci byty odkoupit, energetický gigant ale chce prodat přes 700 bytů v odhadní ceně 1,2 miliardy jako celek za nejvyšší nabídnutou cenu. Hlavní město minulý týden rozhodlo, že radnici městské části Praha-Libuš bezúročně půjčí peníze, aby mohla byty koupit.

Do soutěže o byty se přihlásila místní iniciativa Moje Písnice a totéž deklarovala i libušská radnice. Jací jsou další uchazeči, ale realitka Naxos sdělit nechce. Otevírání obálek se uskuteční v sídle Naxosu do tří pracovních dnů.

První hodnocení nabídek musí být hotové do pěti pracovních dnů. ČEZ pak může účastníky soutěže vyzvat ke zvýšení nabídkové ceny, a to až pětkrát. Teprve poté začne třítýdenní lhůta pro oznámení vybrané nejvýhodnější nabídky.

Starosta Libuše vyzývá Babiše: Zasáhněte

Městská část Praha-Libuš ve čtvrtek vyzvala ČEZ, aby soutěž zrušila nebo odložila. Starosta Jiří Koubek (TOP 09) po poledni vyzval ministra financí Andreje Babiše (ANO), aby se v případu začal angažovat. Stát prostřednictvím ministerstva financí vlastní asi 70 procent energetické společnosti.

„Jakkoliv ČEZ tvrdí, že jím vyhlášená soutěž o nejvhodnější nabídku byla transparentní, není tomu tak. Již včera (ve čtvrtek) to veřejně potvrdila svým odborným názorem bývalá ministryně spravedlnosti Helena Válková, která soutěž označila za netransparentní,“ uvedl Koubek.

Ministerstvo financí aoznámilo, že ani jako většinový akcionář nemůže ze zákona do nakládání s majetkem ČEZ či kterékoli jiné obchodní společnosti zasahovat. „Upozorňujeme, že městská část má dle podmínek soutěže stále možnost do doby, než bude uzavřena smlouva, podat nabídku a má stále možnost vyhrát,“ sdělila mluvčí ministerstva financí Kateřina Vaidišová.

Podle ČEZ z posledního usnesení zastupitelstva městské části Praha-Libuš vyplývá, že městská část nepřijala půjčku od hlavního města Prahy, a nemá tudíž zajištěné financování pro účast ve veřejné soutěži. „Ani v případě prodloužení termínu pro podání nabídek nemá Skupina ČEZ jistotu, že se Městská část Praha-Libuš do výběrového řízení přihlásí,“ sdělil ve čtvrtek Gazdík.

Mluvčí iniciativy Moje Písnice Ondřej Václavík uvedl, že pátek je předělem pouze pro ty, kdo ještě navzdory všem indiciím a vyjádřením odborníků považují výběrové řízení za legitimní a legální. „Iniciativa prostřednictvím pověřené osoby jakožto řádný zájemce o soutěž podala odůvodněnou žádost na zrušení soutěže jakožto diskriminační, netransparentní a chybně připravenou. V přípravě je rovněž řada dalších právních kroků,“ dodal Václavík.