Podolí má dočasné vedení. Do voleb jej povede zastupitelka

Místo několika zastupitelů v čele se starostou vede Podolí na Uherskohradišťsku nově jediná zastupitelka. Kromě ní v zastupitelstvu zůstali další dva lidé. Patovou situaci poté, co na konci listopadu rezignoval místostarosta i starosta, řešilo i ministerstvo vnitra. Hlavním úkolem vybrané zastupitelky Tatiany Perníčkové (Alternativa pro Podolí) je nyní dovést obec k předčasným volbám.

Na obecním úřadě se zbývající zastupitelé sešli v pátek ve tři hodiny. Po překvapivě klidném zasedání zvolili Tatianu Perníčkovou, aby dočasně vedla obec, dokud nebude zvolené nové vedení. Perníčková má sice jako pověřený člen zastupitelstva omezené pravomoci, nesmí například prodávat obecní majetek. Naopak ale může a musí zajistit fungování obce - placení účtů za energie, zajištění úklidu, chodu obecního úřadu, školy a podobně. 

Dosud už několik týdnů obec nikdo nevedl. Od rezignace starosty Jaroslava Hastíka (ČSSD) a místostarosty Miroslava Křižky (nez.) byl uzavřený i obecní úřad. Ze zastupitelstva už předtím odešli někteří jeho členové a ze svých funkcí odstoupili i jejich náhradníci.

Obec je rozhádaná od léta

Napjatá atmosféra je v Podolí od letošního července, kdy nově vzniklá koalice odvolala dosavadní starostku Janu Rýpalovou a místostarostku Jarmilu Kasperovou (obě Alternativa pro Podolí). Hastík s Křižkou už dříve uvedli, že důvodem odvolání starostky a místostarostky bylo špatné čerpání evropských dotací na duchovní a relaxační areál, jejichž využití vyšetřuje policie.

Naopak jejich odpůrci takové nařčení odmítají a tvrdí, že ženy byly odvolány, protože nechtěly prodat lékařce a zastupitelce Dokoupilové pozemek v nadregionálním biocentru Hluboček. Jeho prodej odmítli lidé i v říjnovém referendu, které je platné a závazné. Vedení obce dokument s jeho výsledkem ale tehdy nechtělo přijmout ani vyvěsit na úřední desce. Výsledky referenda byly vyvěšeny až po zásahu policie. 

Pravděpodobný termín konání nových voleb bude podle zástupkyně ministerstva 20. května příštího roku.