Kilometr za 16 milionů. Zliv bude mít „zlatou“ cyklostezku

Zliv bude mít „zlatou“ cyklostezku (zdroj: ČT24)

Jednou z nejdražších cyklostezek v Česku se bude moci „pochlubit“ jihočeská Zliv. Dlouhá má být jen kilometr, město však bude stát více než 16 milionů korun. Podle bývalého zlivského starosty je to kvůli geologicky složitému území, na kterém stojí.

Zliv postaví cyklostezku, která povede podél silnice směrem k Hluboké nad Vltavou. Cyklisté či pěší, kteří se na ni vydají, se ocitnou takříkajíc na zlatém asfaltu. Každých sto metrů bude stát přes 1,5 milionu korun. Navíc město již investovalo do nových propustků a dalších prací 3,5 milionu.

Současný starosta Jiří Štabrňák (ODS) se snažil dát od projektu ruce pryč, ale nepodařilo se mu to. „Dvakrát jsme se v zastupitelstvu snažili akci hlasování ukončit. Neprošlo to,“ řekl.

Jeho předchůdce Jan Koudelka (Nez.) se naopak stavby zastává. Drahá je proto, aby byla krátká a rychlá. „Probíhá ve velice složitém geologickém území,“ vysvětlil. Současně s ní přitom vzniká i druhá trasa pro cyklisty, která je sice levnější, ale také dvakrát delší.

Bývalému starostovi nevadí ani to, že kvůli cyklostezce přibudou na obou stranách silnice, se kterou vede souběžně, svodidla. To přitom někteří místní politici kritizují, například podle radního Tomáše Kučery (Nez.) se tím na silnici sníží bezpečnost.

Koudelka je však přesvědčen o opaku. „Tím, že vyvedeme veškerý provoz cyklistů a chodců ze silnice, situace pro automobilisty se zlepší a zjednoduší,“ míní.

Přestože cyklostezka obyvatele Zlivi rozděluje, městskému rozpočtu by její vysoká cena neměla zasadit kritickou ránu. Podle starosty bude mít město ke konci roku přebytek kolem 120 milionů korun.