Soud potrestal proplácení fiktivních faktur. Peníze dostal i vedoucí kanceláře primátora Pardubic

Události v regionech: Vedoucí kanceláře pardubického primátora předkládal městské organizaci fiktivní faktury (zdroj: ČT24)

Vedoucí kanceláře pardubického primátora Radim Jelínek (ANO) podle soudu v minulosti předkládal fiktivní faktury a získal tak téměř 40 tisíc korun. Jelínek nebyl před soudem jako obžalovaný, případ se týkal manažerů kulturního centra Pardubice. Radim Jelínek tvrdí, že práci odvedl a primátor dal najevo, že věří v jeho nevinu.

Krajský soud potvrdil verdikt nad bývalými manažery pardubického kulturního centra Romanou Vojířovou a Michalem Straškem za to, že propláceli smyšlené práce. Mezi fakturami, které byly podle soudu fiktivní, jsou i ty od Radima Jelínka za údajné moderování akcí.

„Radim Jelínek žádnou kulturní akci, na kterou faktury vystavil, ve skutečnosti nemoderoval a ani neprovedl jinou činnost ve prospěch kulturního centra Pardubice,“ prohlásila soudkyně okresního soudu při prvním projednávání.

Sám Radim Jelínek ale tvrdí, že tomu tak nebylo. Přiznal sice, že nedělal to, co fakturoval, ale jinou práci prý pro kulturní centrum vykonal. „Já jsem dostal zaplaceno za práci, kterou jsem odvedl, byť v předmětu fakturace byla uvedena práce jiná a tu konkrétní jsem neudělal,“ řekl.

Dnes je Radim Jelínek vedoucím kanceláře primátora Pardubic a také tiskovým mluvčím magistrátu. Přestože figuruje v případu, ve kterém městská organizace přišla více než o milion korun, pro primátora pracuje stále. Primátor Martin Charvát (ANO) je přesvědčen, že se to nezmění. „Soudkyně vyzvala, aby toto bylo došetřeno, takže pan Jelínek je připraven se obhájit,“ uvedl. O Jelínkově odvolání by uvažoval jen v případě, že se vedoucí kanceláře zcela neobhájí.

Charvátův vedoucí kanceláře je přesvědčen, že se obhájit dokáže, ačkoli přiznal, že nemá všechny doklady. „Protože se jedná o spolupráci před šesti lety, tak mohu dokladovat patnáct až dvacet procent,“ uvedl.

Primátor ovšem musí čelit kritice jak z opozičních lavic, tak i z koaličních stran. Opoziční zastupitelka a bývalá primátorka Štěpánka Fraňková (SPP) řekla, že by „osobně pana Jelínka vyzvala k odchodu“. Podle předsedy pardubické ČSSD Leoše Maliny by měl Radim Jelínek z funkce odejít „až do vyřešení a ukončení celého případu“.