O hodiny tělocviku navíc je zájem. Na jihu Moravy se počet škol zapojených do projektu ztrojnásobil

Školy se snaží napravit špatnou fyzickou kondici svých žáků. Na jižní Moravě proto rapidně narostl počet těch, které se zapojily do projektu ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy Hodina pohybu navíc. Loni jich bylo jedenáct, letos už pětatřicet. Ministerstvo pilotní projekt zahájilo loni, letos v něm pokračuje. Celkem se zapojilo tři sta padesát škol z celé republiky.

Do projektu Hodina pohybu navíc se zapojila například základní škola v Ivančicích na Brněnsku. Hodinu navštěvuje pravidelně patnáct dětí z první až třetí třídy, které chodí do družiny. „Děti se na každou hodinu těší. Vždycky se zajímají, co budeme dělat příště,“ říká učitelka Petra Morávková. Hodinu tělocviku navíc hradí ministerstvo, škola ale investovala do nových pomůcek, aby byl tělocvik pro děti co nejzajímavější. „Koupili jsme velké balóny, bosu, překážkovou dráhu,“ vyjmenovává zástupkyně ředitele Miroslava Křupalová.

Ivančická základka patří k více než třem stovkám škol, které se do projektu zapojily. „Dlouhodobě sledujeme trend, že přibývá úrazů. Děti si povyskočí a zlomí si třeba ruku. Příčinou je neobratnost. Je třeba, aby získaly obratnost,“ vysvětluje Miroslava Křupalová a dodává, že děti tráví čas u počítačů a chybí jim pohyb.

  • Cílem projektu ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy je, aby se školáci více a pravidelně hýbali. Děti z prvních až třetích ročníků základních škol mají proto možnost zdarma navštěvovat ve školní družině hodinu zaměřenou na sportovní hry. Tréninky vede asi 300 trenérů nebo učitelů.

„Není důležitý výkon, ale prožitek a radost z hodiny a pohybu,“ říká učitelka tělocviku Petra Morávková. Hodiny mají svůj program. „Na začátku se rozehřejeme na překážkové dráze, pak hrajeme míčové hry, následuje posilování a střečing,“ popisuje hodinu učitelka. V zimě se chystá s dětmi chodit bruslit. Hodiny vycházejí z metodické příručky ministerstva. Jejich průběh chodí kontrolovat ministerští koordinátoři.

Do projektu se zapojila i základní škola z Veselí nad Moravou. „Zatím se učíme házet, chytat míče, různé dovednosti spojené s míčovými hrami, snažíme se zlepšovat různé pohybové dovednosti,“ říká učitel tělocviku ZŠ Hutník Veselí nad Moravou Michal Filípek.

Zdatnost dětí podle krajů
Zdroj: Sazka olympijský víceboj

V pohybových dovednostech malé děti často zaostávají. Liší se to i podle krajů - děti z východní Moravy patří mezi nejohebnější, jihomoravské mezi průměrné. Obecně jsou na tom nejhůř děti z venkova. „Vybavenost a možnost volnočasové pohybové aktivity v různých oddílech ve městech je výrazně vyšší, druhá věc je, že nám ubývá dětí s přirozeným pohybem,“ vysvětluje proděkan pro vnější vztahy, Fakulta sportovních studií Masarykovy univerzity Tomáš Vespalec.

Hodina tělocviku navíc je zatím ve školách nepovinná. Ministerstvo prodloužilo původně roční pilotní ověřování o další dva roky. Vyčlenilo na něj 30 milionů korun. Teprve pak chce zhodnotit, jestli hodiny navíc žáky k pohybu skutečně motivovaly. A rozhodnout, jestli je nepředepíše všem dětem povinně.

Hodinu tělocviku navíc v Ivančicích navštívil redaktor Jakub Vácha (zdroj: ČT24)