Pětice odsouzených z takzvaného Toflova gangu si stěžuje u ÚS

Pět z devíti potrestaných členů takzvaného Toflova gangu si stěžuje u Ústavního soudu. Informaci České televizi potvrdila jeho mluvčí Miroslava Sedláčková. Odsouzení stížnosti podali minulý měsíc, Ústavní soud o nich zatím nerozhodl.

Na soud se obrátila pětice odsouzených - bývalý policista Eduard Slanina, bývalý šéf brněnské policejní inspekce Lubomír Mokrý, Roman Procházka, Jaromír Šálek a Roman Velecký. Co přesně je obsahem jejich stížností, mluvčí nesdělila. Dovolání devíti obžalovaných letos v červnu odmítl Nejvyšší soud, rozsudek zrušil pouze u bývalého policisty Petra Křipského, kterého soud původně poslal do vězení na 4,5 roku.

V kauze bylo odsouzeno celkem 11 lidí, dovolání si podalo pouze deset z nich. Vrchní soud v Olomouci skupinu bývalých policistů a jejich kompliců poslal loni pravomocně do vězení, vyměřil jim tresty od tří do devíti let. Odvolací soud tak potvrdil rozsudek Krajského soudu v Brně, pouze expolicistovi Eduardu Slaninovi snížil trest z osmi na sedm let za mřížemi kvůli promlčení.

Mezi dalšími odsouzenými jsou bývalí policisté Miloš Almásy, Stanislav Dobrovolný, Eduard Slanina, Milan Vítek a Petr Křipský, bývalý šéf brněnské policejní inspekce Lubomír Mokrý, Zdeněk Olah, bývalý podnikatel Radoslav Petr, Roman Procházka, Jaromír Šálek a Roman Velecký. Rudolf Setvák a Eduard Polák byli zproštěni obvinění.

Odsouzení vydírali podnikatele

Podle obžaloby skupina vydírala podnikatele na jižní Moravě. Nabízeli jim, že za úplatek vyřeší jejich problémy se zákonem nebo za peníze zastaví smyšlenou kauzu. Za vydírání si měli údajně vydělat miliony. Z celkových 20 skutků jsou tři podle pravomocného rozsudku promlčené. Nepodařilo se prokázat, že takzvaný gang pracoval jako organizovaná skupina.

Vyšetřování složité kauzy začalo kolem roku 2009. Následující rok se stal obětí vraždy bývalý vyšetřovatel brněnské hospodářské kriminální policie Michal Tofl, po kterém údajný gang dostal mediální jméno. Justice za vraždu pravomocně poslala na 19 let do vězení Radka Sobotku a Tomáše Trkana.