Nemocnice nemají fyzioterapeuty. Nové loví i v Polsku

Události v regionech: Nedostatek pracovníků řeší české nemocnice v Polsku (zdroj: ČT24)

Pomáhají lidem od bolesti, po úrazech nebo operacích a s návratem do normálního života. V Česku jsou ale doslova nedostatkovým zbožím. Fyzioterapeutů chybí podle jejich profesní organizace aktuálně zhruba milion. Netradičně vyřešili nedostatek v náchodské nemocnici. Odborníky vyrazili shánět do Polska.

Například Oblastní nemocnice v Náchodě sháněla doma odborníky dlouho a marně. Za severní hranicí jich našli během čtvrt roku už sedm. Na zdejším rehabilitačním oddělení pracuje Poláků už skoro polovina.

Jednou z nich je i Elžbieta Laptosová, která čerstvě vystudovala ve Vratislavi. Z Polska dojíždí do Náchoda každý den. Nástupní plat čerstvého magistra fyzioterapie je ve státním zařízení asi 16 tisíc hrubého.

Co je pro jedny pobídka pro každodenní přejezd hranic, jiným naopak nestačí. „Velkým lákadlem je arabský svět, kde jsou ty nabídky velmi štědré, a na české zdravotnictví se pak nedostává,“ uvádí prezident Unie fyzioterapeutů ČR Vladan Toufar.

Polských zájemců o práci si proto v nemocnicích váží. Jejich zapojení v té náchodské má navíc další výhodu: díky blízkosti hranic láká i polské pacienty. Největší zájem je prý o operace endoprotéz a cévní chirurgii.

Kromě fyzioterapeutů shánějí v Náchodě také lékaře nebo zdravotní sestry. Pro ty se do Polska vypraví hned po Novém roce.