Lhenice se dočkaly. Prvních 20 milionů na likvidaci jedovaté skládky jim přikleplo ministerstvo

Lhenice na Prachaticku získaly dotaci 20 milionů korun na likvidaci skládky nebezpečného odpadu. Podle společnosti Arnika se jedy ze skládky dostávaly do zemědělských produktů v jejím okolí. Dvacet milionů bude stačit na první etapu sanace skládky. Velká překážka v likvidaci skládky bylo dosud jednání s majitelem, podle starostky Marie Kabátové už se s ním ale obec dohodla na převzetí pozemku.

„Současně se sanací bychom měli pozemek také převzít. V tuto chvíli mám informaci, že majitel podepsal smlouvu o smlouvě budoucí kupní, takže je vše na dobré cestě,“ řekla České televizi starostka Lhenice. Areál byl podle ní na prodej za 300 tisíc korun, což zastupitelstvo schválilo.

Na skládce u Lhenic leží tisíce tun toxických pesticidů a herbicidů. Na konci 90. let se prostor bývalého místního zemědělského družstva stal prostředím pro likvidaci stavebních odpadů a zemin obsahujících vysoce jedovaté organické látky, které dlouhodobě setrvávají v prostředí.

Ministr Brabec: Přivezl jsem Lhenicím dotaci 20 milionů (zdroj: ČT24)

Společnost Enviro Technology Today navezla do areálu zeminy s polychlorovanými bifenyly ze sanované obalovny živičných směsí v Milevsku, transformátorové oleje i samotné transformátory a kondenzátory. Firma několik let po spuštění provozu vstoupila do konkurzu a nechala velkou část odpadů na otevřeném prostranství, které je přístupné lidem a vystavené působení větru a deště.

Po první etapě nabízí ministerstvo i další peníze

Odkoupení pozemku od jeho současného vlastníka podmiňoval podle starostky Kabátové městys Lhenice úspěchem v žádosti o dotaci. Dvacet milionů na první etapu sanace skládky tedy Lhenice dostaly. Výběrové řízení na firmu, která se sanace ujme, už probíhá. Až městys dotaci vyčerpá, bude moci u ministerstva životního prostředí žádat o další peníze. „Můžu za ministerstvo potvrdit (…), že i druhá etapa je v jednání. Měla by být řešitelná z operačního programu životní prostředí,“ konstatoval ministr Richard Brabec (ANO).

Lhenice mají 20 milionů na likvidaci jedovaté skládky (zdroj: ČT24)

Skládku považuje ministr za přežitek „divokých 90. let“. „Po podobných akcích a dobrodruzích, kteří začali něco dělat třeba i v dobré víře, že ve svém podnikání budou pokračovat, zůstali tito strašliví pohrobci. Takových projektů, míst a lokalit je spousta,“ uvedl Brabec. Podle něj samozřejmě vymáhání zodpovědnosti soudní cestou a exekuce poběží dál, potíž je, že během této doby ekologická zátěž zůstává v krajině dál. Proto je rád, že se v Lhenicích našel partner, který se rozhodl zátěži čelit. Městys o likvidaci skládky usiluje už 12 let.

Jedy se objevily i ve vejcích

Výsledky nedávného průzkumu ekologické organizace Arnika poukázaly na hrozbu, že nebezpečné látky ze lhenické skládky se mohou projevit i v některých zemědělských produktech v blízkém okolí. Obavu potvrdil výzkum vajec z této oblasti. Odebrané vzorky obsahovaly nadlimitní množství persistentních organických látek, které se podle Arniky do vajec dostaly právě ze skládky. Dlouhodobější pojídání takových vajec může člověku způsobit zdravotní problémy.