Do Brna přišly Vánoce. Rozsvítil se strom a začaly naplno trhy

Bez komentáře: V Brně se rozsvítil vánoční strom (zdroj: ČT24)

Po páté hodině se rozsvítil vánoční strom uprostřed brněnského náměstí Svobody. Brno tak oficiálně zahájilo tradiční trhy, které se konají i na dalších místech ve středu města. Tamější náměstí nabídnou místo pro zhruba dvě stovky stánků. Kromě brněnské výzdoby se rozzáří ve stejnou dobu také strom na náměstí v Uherském Hradišti a jen o pět minut i v Blansku.

Návštěvníky brněnských trhů čeká kromě slavnostního zahájení a rozsvícení stromu i další program. V následujících dnech až do 23. listopadu budou moci zhlédnout snímky promítané v zimním kinu, poslechnout si různé koncerty, ať lidové hudby, klasiky, rocku anebo jazzu. Pro děti jsou připravená divadelní představení anebo čtení knížek. 

Vánoční atmosféru bude možné pocítit od pátku na již tradičních místech, jako je náměstí Svobody, Zelný trh anebo Moravské náměstí. Nově naleznou část stánků také na Dominikánském náměstí před magistrátem.

Brněnské trhy pomalu ožívají, večer se rozjedou naplno (zdroj: ČT24)

Protože se tomuto prostranství dříve přezdívalo Rybí trh, na něm zájemci naleznou v několika stáncích především rybí a drůbeží speciality od místních restaurací a barů. Kvůli pořádání trhů na náměstí městská část Brno-střed částečně omezila parkování. „Parkovací místa jsme museli zredukovat zhruba o polovinu,“ uvedla před několika dny mluvčí radnice Brno–střed Denisa Kapitančiková.

Trochu se promění také podoba jarmarku na Moravském náměstí, které bývalo vždy zaplněné kolotoči a jinými atrakcemi. Letos na něm přibyde více stánků s občerstvením, kde si lidé budou moci vychutnat horké nápoje a přitom budou stříškou chráněni před nepříznivým počasím. Kromě klasických stánků se tak letos na trzích objeví také vyhřívané stany anebo zimní bar.  

Nová podoba vánočních hrnečků
Zdroj: ČT24
  • V letošním roce nebudou fungovat výkupová místa, všechny typy vratných obalů bude možné vrátit na každém stánku, ve kterém se prodávají nápoje. Stejně jako loni bude platit zákaz opětovného nalévání do stejného obalu, a to z hygienických důvodů.
  • Porcelánové hrnky s obsahem 0,2 l budou s motivy Náš Ježíšek v modré a zelené variantě. Modrý hrnek bude mít obecný motiv, zelený je brněnská edice s motivem kašny. Vratné plastové kelímky budou mít obsah 0,5 l a rysku 0, 25 a 0,5 l.
  • Vratných obalů bude celkově 230 tisíc, hrnků z toho 70 tisíc. Z nich deset bude v novém červeno-bílém designu. Některé budou přímo v oběhu, některé v prodeji.
  • Zdroj: brnenskevanoce.cz

Brno představuje nové vratné hrnky i systém

Součástí vánočního jarmarku budou už podruhé omyvatelné kelímky a hrníčky, na nichž je vyobrazený Ježíšek. Město ale letos také představí novou kolekci červených hrnků, na kterých jsou zobrazená brněnská náměstí. Brno si je nechalo vytvořit od výtvarníka Petra Kvíčaly. Zájemci si je budou moci zakoupit, ostatní oproti záloze vypůjčit a následně opět vrátit na kterémkoli stánku s nabídkou nápojů. Za porcelánové hrnky se platí záloha 70 korun a za plastové kelímky 40.

Brno zahájí vánoční trhy (zdroj: ČT24)

Hrnky ale neputují ze stánku do stánku na vánočních trzích, ale také do specializované firmy v jižních Čechách, která je čistí. Použité nádobí budou do speciální myčky v Soběslavi vozit dvakrát denně dvě dodávková auta. Tamější myčka funguje centrálně pro trhy z více měst. 

Vedení Brna tvrdí, že se mu od minulého ročníku nepovedlo nalézt jinou společnost blíže Brna, která by zajistila stejné služby. Na hygienu se letos klade ještě větší důraz než loni. Ve městě totiž pokračuje epidemie žloutenky, která propukla letos v létě.

Stromy se rozsvítí i jinde v kraji anebo na Zlínsku

Zatímco v Brně se rozzáří zhruba patnáct metrů vysoká jedle obrovská, v Ivančicích se rozsvítí sedmnáctimetrový strom. Uherské Hradiště pak bude na Masarykově náměstí sledovat rozzáření dvanáct metrů vysokého smrku. Smrk ozdobí také náměstí v Blansku, jehož rozsvícení odstartuje trhy, které budou pokračovat i v sobotu. O víkendu se pak rozsvítí další náměstí. Například v Hulíně, Kroměříži anebo Zlíně.