Praha má rozpočet: Investice půjdou hlavně na čistírnu, zbude i na metro

Výdaje 62,2 miliardy a příjmy 47,2 miliardy bude mít v příštím roce Praha. Patnáct miliard má jít na investice. Rozpočet schválilo městské zastupitelstvo. Přestože jsou výdaje bezmála o třetinu vyšší než příjmy, měl by být rozpočet vyrovnaný, rozdíl chce město pokrýt z příspěvků od státu. Současně s rozpočtem rozhodují zastupitelé, zda dají peníze Písnici, aby mohla koupit byty, které se chystá ve velkém prodat ČEZ.

Praha bude v příštím roce investovat více než letos. V rozpočtu bude mít vyhrazených patnáct miliard korun, meziročně tedy o dvě miliardy více. Nejvíce peněz dá město na stavbu nové části ústřední čistírny odpadních vod, půjde o 2,9 miliardy. Pouze 800 milionů potom dá na přípravu stavby metra D a za 390 milionů vznikne kolektor pod Hlávkovým mostem. Stovky milionů půjdou do Výstaviště v Bubenči a také do protipovodňové ochrany.

Největší část peněz, které plánuje město v příštím roce zaplatit, budou představovat platby za veřejnou dopravu. Provoz regionálních vlaků, metra, tramvají, autobusů či přívozů bude stát 18 miliard korun. Z běžných výdajů dá Praha v příštím roce přes půl miliardy na obnovu vozového parku dopravního podniku, čtvrt miliardy rozdělí město na grantech v sociální oblasti a sto milionů bude na odměny pro učitele ve školách zřizovaných hlavním městem.

Pro městské části potom Praha vyčlení 4,24 miliardy korun. Bude to podstatně vyšší částka než letos, projeví se zejména zvýšení příspěvku na jednoho žáka na dva tisíce korun.

Město má také dluh 31,74 miliardy. Současně s rozpočtem schválili zastupitelé splacení 8,5 miliardy s předstihem.

Události v regionech: Pražští zastupitelé schválili rozpočet (zdroj: ČT24)

Opozici se nelíbí investice ani výhled

S rozpočtem ale není spokojena opozice. V diskusi kritizovali růst běžných výdajů, ale především se zastupitelům nelíbí, jak chce vedení města investovat. „Chybí jakékoliv strategické investice,“ uvedl předseda pražské ODS Filip Humplík. Jakub Michálek (Piráti) a František Švarc (ODS) se potom obávají, že hospodaření města neumožní stavět metro D a další projekty. „Snižují se kapitálové výdaje a zvyšují běžné,“ poukázal Michálek s odkazem na rozpočtový výhled.

UDÁLOSTI: Nejdříve začnou vznikat tunely, až pak stanice (zdroj: ČT24)

Náměstkyně primátorky Eva Kislingerová (ANO) však rozpočet i jeho výhled hájila. „Výhled byl sestaven dle zákona. Byl sestaven konzervativně a je založen na předpokladech známých dnes a bude samozřejmě v čase měněn podle aktuální situace,“ řekla.

Letos Praha hospodaří s příjmy 43,6 miliardy a výdaji 58,7 miliardy korun a rozdíl dorovnává ze státních příspěvků. V prvním pololetí však skončilo hospodaření přebytkem 7,3 miliardy, výsledek ovlivnily zejména nízké investice. 

Dostane Libuš peníze na byty?

Městští zastupitelé rozhodují také o tom, zda poskytnou bezúročnou půjčku libušské radnici. Společnost ČEZ se zde chystá vydražit přes 750 bytů v Písnici i s pozemky. Energetici sice slibují, že upřednostní zájemce, kteří se zavážou k prodeji bytů nájemníkům za cenu do 29 tisíc korun za metr čtvereční. Podle právníků nájemníků však existuje jednoduchá možnost, jak se z tohoto závazku vykoupit za minimální sumu. Odkazují přitom na kauzu privatizace bytů OKD.

Jednou z možností tak je, že byty koupí městská část za peníze, které jí bezúročně půjčí město. Jde však o plán, který vymysleli městští radní a místní radnici se příliš nezamlouvá. „Není dost dobře možné zadlužit městskou část naprosto astronomickým dluhem, přičemž není jasné, z čeho tento dluh městská část bude splácet,“ poukázal starosta Jiří Koubek.

Navíc by byl problém, kdyby se Libuš ještě rozhodla přihlásit se do dražby. Nejspíše by to již nestihla. Termín k podání přihlášek je do příštího pátku a mluvčí ČEZ sdělil, že společnost nebude  termín posouvat. Pražské zastupitelstvo navíc o svém postupu zatím nerozhodlo, dále bude jednat v pátek.