Obcházení pravidel nevyšlo. Policisté zabavili v Brně stovku kvízomatů

Policisté zabavili v patnácti brněnských podnicích stovku nelegálních hracích automatů a stejné množství kvízomatů. Kvízomaty jsou podle policejního prezidia také nelegální. Jeden přístroj vynáší provozovateli odhadem desítky a někdy i stovky tisíc korun měsíčně.

Za říjen a listopad zkontrolovali policisté v Brně stovku provozoven. V patnácti z nich narazili na nelegální automaty i kvízomaty. Ty označují za jakousi náhražku automatů. Ovšem také nelegální. V hracích automatech policisté zajistili čtyři sta tisíc korun, v kvízomatech kolem padesáti tisíc korun. Přístroje podle nich vynášejí měsíčně mnohem víc.

  • Takzvané kvízomaty jsou obdobou hracích automatů. Fungují tak, že je potřeba zodpovědět jednoduchou otázku a poté přístroj pustí uživatele ke stejným hrám, jaké nabízí automat.

Policie se začala zabývat nelegálním provozem automatů před dvěma lety, kdy začal platit zákaz takových přístrojů. Někteří provozovatelé se s tím odmítli smířit a tyto hry provozovali nelegálně. „Obvinili jsme čtyři lidi za neoprávněné provozování loterií a sázkových her, jsou ohroženi sazbou vězení dvou let,“ řekl vedoucí oddělení hospodářské kriminality Vladimír Machala.

Vznikl nový druh vědomostních automatů

Přístroje z města postupně mizí, zůstávají pouze v provozovnách, kterým ještě ministerstvo financí nestihlo odebrat licenci k provozu. Licence odebírá postupně. Legálních přístrojů je odhadem do stovky. Vladimír Machala upozornil i na to, že vznikají herny, kam mají v různých podnicích přístup jen ověření lidé. Některé mají i zadní únikové východy. „Když jsme posunuli kvízomaty mimo hru, objevila se jiná a obdobná soutěž nazvaná IStars. Systém požaduje více odpovědí na otázky a je to poměrně zdlouhavá záležitost, než se hráč dostane takzvaně k točení s válci,“ popsal Vladimír Machala. U takových přístrojů zatím policisté nevědí, jestli jsou, nebo nejsou nelegální. Na rozboru pracuje ministerstvo financí.
„V současné době zkoumáme, jaké je zastoupení náhody v těchto přístrojích. Protože vědomostní a dovednostní prvek je zřejmý,“ řekl náměstek ministra financí Ondřej Závodský.

V Česku funguje od loňska hazardní Kobra

V Česku už funguje od loňského července speciální policejní tým Výhra zaměřený na nelegální provozování automatů. Dosud si připsal ve spolupráci s šedesátkou policejních útvarů devadesát trestních řízení, ve kterých byly kromě nelegálních výherních automatů zadrženy dva miliony korun v hotovosti a další dva miliony na účtech.