Končí problémy Aircraft Industries? Firma plánuje vyrobit 12 letadel

Kunovická firma Aircraft Industries plánuje v nadcházejícím roce vyrobit dvanáct nových letadel. Prodat by chtěla i čtyři stroje, na kterých její pracovníci pracují už letos a jsou rozpracované. Ve druhé polovině příštího roku pak začnou vyrábět také tři modernizované letouny nové generace L 410 NG. Společnost se přitom v posledních měsících potýkala s nedostatkem zakázek a přišla o část zaměstnanců.

Společnost měla problémy v posledních dvou letech. Nedařilo se jí kvůli situaci v Rusku, kam posílá většinu strojů. Letadla z Kunovic na ruském trhu výrazně podražila kvůli propadu hodnoty rublu vůči dolaru. Loni firma do Ruska nedodala jediný stroj, celkem prodala jen čtyři letadla do Bangladéše a Alžírska. Letos dodala jen pět letadel, všechna do Ruska.

Podle generální ředitelky společnosti Ilony Plškové by situace měla být v příštím roce lepší. Na ruský trh má firma dodat zhruba pět letadel. Další kontrakty jsou podle generální ředitelky rozpracované. „Jasněji bude na konci prvního čtvrtletí příštího roku,“ uvedla Plšková. Firma se snaží svá letadla uplatnit po celém světě, ve hře jsou například dodávky do Indonésie, Íránu, Indie, Bangladéše či Nepálu. Neúspěšně zatím skončila jednání o vstupu na čínský trh.

Firma přišla o část zaměstnanců

Letos od května do října společnost čelila insolvenčnímu řízení. V září navíc její odbory držely týden stávkovou pohotovost. Důvodem byla obava z přesunu továrny do Ruska a také dluh firmy vůči zaměstnancům v podobě neuhrazených benefitů. Odbory stávkovou pohotovost odvolaly po uhrazení dluhu. Na jednání s ministrem průmyslu a obchodu Janem Mládkem (ČSSD) pak ruští majitelé AI slíbili, že výroba letadel L-410 v závodu v Kunovicích zůstane zachována

Problémy se projevily i na počtu zaměstnanců. Podle Plškové jich firma měla před insolvenčním řízením přes tisícovku, nyní jich je kolem 900. Přes sto pracovníků je ale zapůjčeno v jiných firmách a kolem stovky zůstává doma na 60 procentech mzdy. Podle odborového předáka Josefa Mikuly se situace zlepšuje a od listopadu se lidé do práce vracejí. Doma jich podle něj bylo dříve až téměř tři sta. Odbory se s vedením společnosti dohodly, že od ledna příštího roku dostanou zaměstnanci přidáno 350 korun měsíčně. 

Aircraft Industries bude podle ní v příštím roce také školit personál budoucí ruské továrny u Jekatěrinburgu, kde by se měla někdy po roce 2018 skládat letadla L-410. Velké letadlové celky se podle ředitelky budou vyrábět nadále v Kunovicích, spolupráce s ruskou továrnou by podle Plškové měla firmě pomoci.