V mostecké nemocnici se objevila legionella

V části vodovodního potrubí mostecké nemocnice byla zjištěna bakterie legionella. Podle vedení zdravotnického zařízení se žádný pacient nebezpečnou bakterií nenakazil. Nemocnice ale zavedla preventivní opatření a objednala zařízení pro chemické ošetření vody. O případu informoval zpravodajský server iDNES.cz.

Hygienici našli nebezpečnou bakterii na jednotce intenzivní péče interního a chirurgického oddělení. Mostecká nemocnice ihned zavedla mimořádná opatření, aby zabránila případnému rozšíření bakterie.

Pacienti se například sprchují v ústní roušce, aby bakterii nevdechli, k čištění zubů a přípravě jídel se používá destilovaná nebo převařená voda.

Nemocnici vlastní Krajská zdravotní, která ví o případu od úterý. Zařízení pro chemické ošetření teplé vody, které by problém s bakterií vyřešilo, má specializovaná firma dodat do dvou týdnů. Současně probíhá výměna vybraných vodovodních baterií, sprch i hadic za nové a ostatní se dekontaminují.

Bakterie legionella může způsobit zdravotní komplikace včetně těžkého zápalu plic. Ohrožuje hlavně lidi oslabené například chronickým onemocněním. Obvykle se množí ve špatně konstruovaných nebo nedostatečně udržovaných rozvodech teplé vody. Na rozdíl od běžných vodních mikroorganismů prokazatelně přežívá i teplotu 60 stupňů.

  • Jedná se o bakteriální respirační onemocnění šířící se z vodních zdrojů, jako jsou chladicí věže, klimatizace nebo sprchy. Mezi symptomy obvykle patří těžký zápal plic, horečka, zimnice a suchý kašel.
  • První epidemie byla zaznamenána v roce 1976 ve Filadelfii mezi vojáky z amerických legií, kteří se na hromadném srazu infikovali hotelovou klimatizací. 34 z 211 nakažených tehdy nemoci podlehlo. O rok později byla identifikována nová bakterie, později nazvaná Legionella.