ODS chce v Beskydech a Jeseníkách až 14 nových lanovek. Ekologové jsou proti

Nové lanovky

Moravskoslezská ODS se drží svého předvolebního slibu, ve kterém slíbila postavit v Beskydech a Jeseníkách až čtrnáct nových lanovek. Cílem je posílit v regionech turistický ruch. Ekologové ale projekt považují za megalomanský.

„Otázka je, zda by to přírodu spíše nepoškodilo, než že by to přineslo více turistů a peněz,“ sdělil předseda ostravské organizace Strany zelených Jiří Klega.

Ani František Jaskula, vedoucí Správy CHKO Beskydy, nepovažuje nepřítomnost nové lanovky v regionu za velký problém. „Nevnímám, že by se lidi neměli jak na vrcholy dostat, že by pro ně Beskydy byly málo atraktivní,“ sdělil. Lepší by podle něj bylo modernizovat už fungující lyžařské areály.

Moravskoslezská ODS však poukazuje na to, že lanovky už dnes vedou třeba na Sněžku nebo na Ještěd. Jedna taková by podle nich mohla v budoucnu fungovat nejen tady na Lysé hoře, ale i na dalších místech v Beskydech. 

  • Lysá hora je s 1323 metry nad mořem nejvyšší vrchol Moravskoslezských Beskyd a Těšínska. Leží na rozhraní obcí Krásná, Malenovice, Ostravice a Staré Hamry. Na holém (lysém) vrcholu, na který vede silnice z Krásné, se nachází charakteristický telekomunikační vysílač, meteorologická stanice a několik horských chat.
  • Vlivem nadmořské výšky patří Lysá hora k jedněm z nejchladnějších, nejdeštivějších a největrnějších míst v České republice. Průměrná roční teplota činí 2,6 °C. V lednu se průměrná teplota dostává k –6,2 °C, v červenci k 11,3 °C. Průměrné roční srážky vykazují hodnotu 1390,8 mm. Nejdeštivější je červenec (196,8 mm) a nejsušší březen (76,8 mm).
  • Jak to na Lysé hoře aktuálně vypadá? Na to se můžete podívat v živém přenosu například zde.

„Možná by bylo dobré udělat referendum v rámci kraje a zjistit, jak se na to lidé dívají,“ zmínil Jiří Stejskalík z Klubu Českých Turistů. Pro lanovku podle něj svědčí například to, že by se díky ní „kopec rychleji vyprázdnil“. Byla by podle Jiřího Stejskalíka vhodná i pro starší osoby - „cestu nahoru zvládnou lehce, ale dolů si již extrémně zatěžují klouby“.

Lanovka? Podle ODS desítky milionů pro stravovací a ubytovací služby

„Je to samozřejmě příležitost pro náš kraj pro rozvoj služeb, ubytovacích kapacit,“ uvedl náměstek hejtmana Moravskoslezského kraje Jakub Unucka (ODS). Dodal, že návrh ODS počítá také s ekonomickými přínosy, které by taková lanovka přinesla do regionu. Hovoří se podle něj o zhruba 50 milionech, které každá lanovka přinese do restauračních služeb.

Přínos by lanová dráha mohla mít například pro novou Bezručovu chatu na Lysé hoře. Ta nabízela od roku 1935 turistům občerstvení i ubytování. V roce 1978 ale lehla popelem. Nové Bezručovy chaty se návštěvníci Beskyd dočkali až loni, slavnostně otevřena byla 5. září, ubytování pak nabízí od listopadu. 

Jen v Beskydech by pak podle ODS měly během následujících osmi let vzniknout tři nové lanové dráhy. „Do dvou let pak chce strana určit, kde konkrétně by mohly vzniknout. Pokud by nápad prosadila, bude muset v první řadě upravit územní plány. Ty dnes s lanovkami nepočítají,“ zjistila redaktorka České televize Markéta Radová.