Poláci houfně převádějí firmy do Česka. Obávají se vysokých daní ve své domovině

Poláci míří do Česka

V posledních měsících přibývá velké množství Poláků, kteří chtějí převést své podnikání nebo začít podnikat na území České republiky. Zatímco na začátku roku se jich v poradnách v Moravskoslezském kraji registrovalo několik týdně, teď poradci vyřizují desítky žádostí denně.

Podle redaktorky České televize Lucie Poništové jsou za tím přívětivější podmínky, které panují v Česku.

„Česká republika má podle polských podnikatelů, se kterými jsme natáčeli, přehlednější daňový systém a větší stabilitu pro začínající i zkušené podnikatele,“ uvedla Poništová, podle níž je dalším důležitým faktorem také možnost daňových úlev, které jsou podle nich v České republice také nastaveny lépe.

Poláci jako další z důvodů, proč převádějí firmy do Česka, uvádějí, že se obávají i zvýšení daní z příjmu. V Polsku teď podnikatelé platí daně buď v sytému progresivním, ve výši 18 nebo 32 %, nebo rovnou daň ve výši 19 %. Plátce si sám zvolí, jak chce platit. Rovná daň by ale mohla být zrušena. V Česku je sazba daně z příjmů právnických osob nastavena na devatenáct procent.

Polská vláda v poslední době čím dál častěji mluví o tom, že daň ve výši 19 % rovnou zruší, což přinutí podnikatelé s vyššími příjmy platit daně ve výši 32 % a to byl velký skok, daňové zatížení by se tak výrazně zvýšilo.
Lucie Poništová
redaktorka České televize

Zatímco na začátku roku registrovali úředníci 4–7 zájemců o změnu sídla podnikání týdně, aktuálně jich mají klidně i 40–50 denně. Své podnikání tady registrují jak z bližších polských měst, tak i z těch vzdálenějších, jako je třeba Lublin nebo Gdaňsk.

  • České podniky stráví vyplňováním daňových přiznání a plněním všech daňových předpisů v průměru 234 hodin ročně, což je o osm hodin méně než loni a zároveň méně, než činí celosvětový průměr. Vyplývá to ze studie Světové banky a poradenské firmy PwC týkající se náročnosti placení daní a celkového daňového zatížení (Paying Taxes).
  • V žebříčku všech zemí se Česko umístilo na 53. místě. Polsko skončilo na 47. místě a Slovensko na 56. místě. Nejlepší jsou jako v předchozích letech Spojené arabské emiráty, Katar a Hongkong. Na posledním místě pak skončila Bolívie. 
  • Celosvětově firmy stráví plněním daňových povinností 251 hodin, což je o osm hodin méně než v předchozí studii. „Snížení průměrné doby je vyšší než v předchozích letech a odráží pokračující elektronizaci daňových systémů,“ uvedli zástupci Světové banky.
  • Zdroj: ČTK