Uprchlíků se v Drahonicích báli, pak o nich ani nevěděli. Areál možná obsadí vězni

Události: Areál v Drahonicích obsadí místo uprchlíků vězni (zdroj: ČT24)

Drahonice jsou po roce bez uprchlíků. Ministerstvo vnitra je převezlo do areálu v Balkové, kde teď žije 45 cizinců, nejčastěji Ukrajinci a Vietnamci. Areál s kapacitou 240 lidí plný nikdy nebyl. Vnitro ho mělo jen v pronájmu, na konci roku ho vrátí ministerstvu spravedlnosti, které uvažuje o tom, že by se tam znovu vrátili vězni.

„Ze začátku měl člověk strach, jak to bude vypadat. Ale nebylo tady vůbec nic,“ říká Věra Hornová z Drahonic. Její dům s areálem přímo sousedí, problémy s uprchlíky podle ní nebyly.

Před rokem ale její rodina měla obavy z nemocí i z útěků zadržených. „Nejsme s tím spokojení, my teda ne. Dokud tady byla basa, tak nám to bylo jedno,“ říkali Pavel a Eva Hornovi loni v září.

Areál má ministerstvo vnitra v pronájmu do konce roku, smlouvu prodlužovat nebude. Ve zbývajících třech zařízeních pro cizince jsou stovky volných míst – celkem je v Česku v těchto zařízeních zajištěno 64 lidí, maximální kapacita je ale i bez Drahonic 990 míst.

„Zařízení v Drahonicích se momentálně vyklízí a připravuje se na předání,“ říká Kateřina Tomanová ze Správy uprchlických zařízení ministerstva vnitra. Resort spravedlnosti, kterému zařízení patří, teď řeší, co bude s areálem dál. Jednou z možností je návrat vězňů.

Věznice nevadí obci ani místním

„Kdyby se tam věznice zpátky vrátila, tak nám to taky vadit nebude,“ uvádí starosta Lubence, pod nějž Drahonice spadají, Jiří Chaloupecký (SNK-Lubenec). Věznice už v obci byla. Ministerstvo spravedlnosti ji ale po vyhlášení amnestie před třemi lety zavřelo. Nebylo dost vězňů a provoz se nevyplatil.

„Kdyby tady ten kriminál byl, tak by to byla výhoda pro místní lidi, kteří by tam mohli být zaměstnaní,“ míní Josef Brunner z nedalekých Vítkovic. „Zabezpečení je dobré, já jsem se necítila nikdy v ohrožení,“ přidává se Marie Kiesswetterová z Lubence.

Za vězně ale obec nic nedostane. Za uprchlíky získal Lubenec asi 1,2 milionu korun. „A policejní službu, že jsme byli lépe chránění a byl to lepší pocit pro občany,“ dodává starosta Chaloupecký.

Uprchlíci z Drahonic jsou teď tady v areálu v Balkové, který patří ministerstvu vnitra. Opravy ho stály asi 50 milionů korun, vejde se do něj 200 lidí.