Dopravu v Libereckém kraji zkomplikovala ledovka, v příkopu skončily i sypače

Dopravu v Libereckém kraji zkomplikovala odpoledne a v podvečer ledovka. Na většině území regionu mrholilo nebo pršelo, při teplotách pod bodem mrazu se na silnicích tvořil led. Největší problémy byly na Liberecku a Jablonecku. V příkopu skončilo i několik sypačů. Záchranáři vyjížděli v Liberci k šesti chodcům, kteří se při pádu na kluzkém chodníku zranili. Informovala o tom mluvčí záchranné služby Lenka Moravcová.

„My jsme jezdili zhruba od 14 hodin, kdy začalo pršet v některých lokalitách. Po prvním náporu, který byl po 15. hodině, se to znovu zopakovalo po 18:00. Nejhorší bylo Liberecko a Jablonecko,“ řekl Petr Šén, ředitel společnosti Silnice LK, která má na starosti zimní údržbu krajských silnic na území Libereckého kraje.

Změna počasí byla podle něj velmi rychlá, během několika minut se méně frekventované silnice proměnily v jedno velké kluziště. V příkopu skončilo i několik aut silničářů.

„Bohužel i pro naše řidiče platí stejné fyzikální zákony a minimálně tři vozidla nám skončila kvůli silně namrzlé vozovce mimo komunikaci. Snad největší problém byl právě kvůli zapadlému sypači a neprůjezdné komunikaci v úseku mezi Českou Chalupou a Maliníkem spojující Liberec a Bedřichov. Vyproštění sypače a následné zprůjezdnění komunikace trvalo přibližně dvě hodiny,“ doplnil Šén.

V Libereckém kraji stále prší, jen v horských oblastech padá sníh. Teploty klesají až k minus čtyřem stupňům a silnice mohou namrzat. Podle meteorologů by se mělo přes noc postupně oteplovat a ve středu už by teploty měly být nad nulou.

Přesto silničáři varují před možným výskytem náledí zejména v ranních hodinách. Hlavní tahy jsou ale v současné době jen holé a po chemickém ošetření mokré, v horách může na vozovkách ležet sníh a pozor by si měli dát řidiči i na komunikacích, které se nesolí. Motoristé by měli být opatrní a zpomalit.