Praha zrušila tendr na osvětlení, zakázku dostane znovu Eltodo

Údržbu veřejného osvětlení bude mít dál na starosti společnost Eltodo. Miliardový tendr, který měl vybrat nového správce, město zrušilo. Důvodem jsou problémy s jeho uzavřením a výběrem vítěze. Město nyní přichystá přímou zakázku v takzvaném řízení bez uveřejnění, již dostane dosavadní správce.

Tendr vypsalo město před zhruba třemi roky. Část řízení ale mimo jiné zrušil Úřad pro hospodářskou soutěž (ÚOHS). „Nechali jsme si vypracovat znalecké posudky a po dlouhé úvaze a na základě doporučení jsme přistoupili k tomuto kroku,“ oznámil radní Karel Grabein Procházka (ANO).

Kromě neukončeného tendru na provozovatele byl podle radního dalším důvodem současný stav veřejného osvětlení. „Je zastaralé a do budoucna potřebuje být modernizováno, proto jsme se shodli, že je dobré zmíněné řízení ukončit,“ řekl.

Praha si chce osvětlení spravovat sama

Praha tak nyní v jednání bez uveřejnění zadá zakázku firmě Eltodo. Stejným způsobem řešilo město problém s osvětlením už několik let po sobě. Následně začne vypracovávat novou koncepci veřejného osvětlení. Podle Procházky by řešení mělo být takzvaně in-house – osvětlení by si Praha spravovala sama a měla ho plně pod kontrolou.

Praha uzavřela smlouvu s firmou Eltodo Citelum už v roce 1998. Před koncem smlouvy město sice vypsalo otevřené výběrové řízení, nestihlo ho ale včas dokončit a smlouva tak vypršela. Praha proto následně několikrát za sebou zadala zakázku přímo Eltodu. Výběrové řízení napadl například ÚOHS, který zrušil část týkající se posouzení kvalifikace uchazečů.