Život opavské koalice visí opět na vlásku. Rozpadnout se může stejně jako loni

Opavská koalice před krachem. Opět

Koalici ovládající magistrát v Opavě hrozí opět po roce rozpad. Klub náměstka primátora Martina Vítečka (Nezávislí) přišel o tři zastupitele. Ti přeběhli k nově sestavené organizaci hnutí ANO. Koalice ČSSD, Změna pro Opavu, KDU-ČSL a Nezávislí tak ztratila v devětatřicetičlenném zastupitelstvu většinu, k té jí chybí jeden hlas.

Sociální demokracie odmítla nabídku nového hnutí ANO a chce se soustředit na hledání podpory na půdorysu stávajícího vedení města. Podobný postup už dříve avizoval primátor Opavy Radim Křupala. „Podle něj totiž v současné koalici panuje větší shoda nad programovými body než v případném spojení s hnutím ANO, ODS, Starosty a Opavany,“ sdělil redaktor České televize Jan Pirkl.

Současná koalice má nyní v zastupitelstvu 19 hlasů, pro většinu pak potřebuje alespoň 20. Podle zjištění České televize jsou tři komunističtí zastupitelé připraveni pro tichou podporu stávající koalice, a to bez jakéhokoli nároku na místa na magistrátu. „Právě s podporou KSČM ale mohou mít problémy zástupci lidovců,“ dodal Jan Pirkl.

Kdo získá Zelené?

Velký zájem, a to z obou stran, je tak nyní o 3 zastupitele za Stranu Zelených. Jejich předsedkyně Pavla Brady sdělila, že momentálně zelení nepodpoří ani jednu stranu.

Patová situace tak nejspíš potrvá až do dalšího zasedání zastupitelstva. To by mělo proběhnout 12. prosince a právě tam se ukáže, jak to s podporou současné koalice vypadá.

Může totiž padnout návrh na odvolání členů vedení města a jak naznačují obě strany, v tajné volbě by byli ohroženi zejména náměstci Dalibor Halátek a také Martin Víteček. Jejich odvolání by pak nejspíše znamenalo faktický konec stávající koalice.

  • Koaliční problémy způsobili tři zastupitelé z klubu Nezávislí náměstka primátora Vítečka. Klub vznikl před rokem, když v Opavě poprvé padla koalice složená z ANO, ODS, Změna pro Opavu, KDU-ČSL a Starostové. Příčinou byl rozpad opavské organizace ANO. Za tehdejšího primátora Vítečka se postavilo sedm z 11 zastupitelů hnutí. Tři se oddělili. Vinou sporů se pražské vedení hnutí rozhodlo celou organizaci zrušit. Víteček založil nový klub Nezávislí a dohodl se na sestavení nové koalice s ČSSD, která získala funkci primátora, Změnou pro Opavu a KDU-ČSL. Víteček se stal náměstkem.
  • Po roce jeho klub ale tři zastupitelé opustili a vstoupili do nově vzniklé opavské organizace ANO. „Byl to pro mě šok. Profesně i lidsky. Velmi mě to překvapilo. Nečekal jsem to,“ řekl náměstek primátora Martin Víteček. 
  • Jeden z přeběhlíků Romeo Doupal řekl, že své rozhodnutí nevnímá jako přeběhnutí či odchod. „Já jsem byl vždy členem ANO. Takže to spíš beru jako návrat,“ řekl. Dobu, kterou strávil v klubu kolem Vítečka, označil za přechodné období. „Čekal jsem na vznik nové organizace hnutí ANO,“ řekl. Uvedl, že podpoří případné kroky opozice ke svržení koalice, které vyčítá především nečinnost. „A také odklon od myšlenek hnutí udělat ve městě pořádek,“ dodal Doupal.
  • Podobně své rozhodnutí vysvětlil i další zastupitel Milan Kolář. „Dlouhodobě se mi nelíbí práce dvou náměstků, pana Vítečka a Dalibora Halátka (Změna pro Opavu). Nyní se naskytla šance to změnit a dát prostor jiným schopným lidem,“ uvedl. Dodal, že i on podpoří vznik jiné koalice.

Primátor: Koalice nepadne

Křupala naopak věří, že koalice jen tak neskončí. „Vztahy uvnitř jsou dobré. Nemáme mezi sebou spory, jsme schopni rychle nalézat kompromisy,“ řekl o ročním fungování městské reprezentace. Uvedl, že všichni její členové deklarovali ochotu ve spolupráci pokračovat.

V současném zastupitelstvu má ČSSD sedm mandátů. Pět křesel patří Nezávislým náměstka Vítečka, čtyři zastupitele má Změna pro Opavu a tři KDU-ČSL. Toto je oslabená vládnoucí koalice. Z opozice je nyní nejsilnější blok nazvaný Osmička tvořený ODS, Starosty a Opavany, který má osm mandátů. Pět zastupitelů má nyní ANO 2011, tři KSČM, tři Zelená pro Opavu. Jako samostatný článek v zastupitelstvu působí bývalá náměstkyně primátora a členka ANO Simona Bierhausová.

obrázek
Zdroj: ČT24


Ta ještě nedávno působila jako ředitelka Dětského světa, pod který spadaly čtyři mateřské školy ve městě. Opavští radní ji však v úterý odvolali z funkce. Jako důvod uvedli řadu pochybení, jež podle nich v minulých měsících odhalila nařízená kontrola. Podle bývalé náměstkyně primátora Opavy Bierhausové jde ale o politickou mstu a proti svému odvolání se chce bránit i u soudu.