Ve Valašském Meziříčí začali používat chytré popelnice. Samy ohlásí, že jsou plné

Speciálními ultrazvukovými senzory vybavili popelnice ve Valašském Meziříčí. Ve Zlínském kraji je to pilotní projekt. Město si od systému slibuje, že ušetří peníze za zbytečný svoz komunálního odpadu. Popelnice s čidly mají například v Pardubicích nebo Kolíně.

Popeláři ve Valašském Meziříčí dosud vyváželi kontejnery v pravidelných cyklech. Ať už byly plné nebo ne. Teď budou vyjíždět jen k těm plným. Město do nich nechalo zabudovat čidla, která hlásí, kolik odpadů v kontejnerech je. „Senzor vysílá čtyřikrát za den signál do úložiště dat o plnosti kontejnerů. Ty jsou dostupné k plánování svozu odpadu,“ vysvětluje Petr Janča ze společnosti Elkoplast, jež polopodzemní kontejnery městu dodává.

Veškeré údaje o plnosti popelnic má referent odboru komunálních služeb města Michal Lysák ve svém mobilu. Kdykoli pak může naplánovat třeba odvoz kontejneru se sklem nebo papírem. „Když se podíváme na ulici Havlíčkovu, tak nám aplikace ukazuje, že už máme z větší části naplněný papír,“ ukazuje Michal Lysák.

Referent odboru komunálních služeb města Michal Lysák vysvětluje, jak systém funguje (zdroj: ČT24)

Město plánuje, že ušetří sto tisíc korun ročně

Valašské Meziříčí zaplatí ročně za svoz a skládku komunálního odpadu až dvacet pět milionů korun. Díky senzorům hlídajícím plnost kontejnerů město počítá s tím, že v budoucnu ušetří minimálně sto tisíc korun. A navíc nebude vedle popelnic nepořádek. „Když se vyváželo v těch denních cyklech, tak se mohlo stát, že dva tři dny lidi neměli kde odpad vysypat a nechávali ho vedle popelnic, což vedlo k neutěšenému stavu,“ vysvětluje místostarosta Valašského Meziříčí Josef Vrátník (KDU-ČSL). Nový systém hlídání naplněnosti popelnic město teprve testuje. Zatím takto monitoruje jen několik málo polopodzemních kontejnerů. V případě, že se senzory osvědčí, radnice je rozšíří i do dalších.

Popelnice s čidly testují od letošního září například i v Kolíně. Vybavili jimi víc než tři stovky nádob. Ušetřit pomocí chytrých popelnic chtějí i v Pardubicích.