Jedinou vnitřní sjezdovku na Moravě mají v Olomouci. Otevřeli zde výzkumné centrum

Univerzita Palackého v Olomouci v pátek po měsících testování otevřela aplikační sportovně-výzkumné centrum Baluo. Komplexní vědeckotechnický park disponuje nejnovějšími technologiemi včetně takzvané indoor sjezdovky, podle zástupců univerzity nemá v zemi obdoby.

Areál tvoří komplex sportovišť, studií a laboratoří, zaměřených na podporu pohybové aktivity a zdravého životního stylu a na prevenci civilizačních chorob. Jeho vybudování si zatím vyžádalo přes 200 milionů korun, většinu pokryly evropské dotace.

Baluo by se mělo stát centrem diagnostiky a zdravého životního stylu v celé republice.
Jaroslav Miller
rektor univerzity Palackého



„Význam pro Univerzitu Palackého je obrovský. Fakulta tělesné kultury je co se týče vědy a výzkumu nejlepší v České republice. Otevření centra Baluo pomůže fakultě, aby náskok před svými konkurenty ještě zvýšila. Očekáváme od fakulty, že naplní svůj obrovský vědecký potenciál,“ řekl novinářům rektor univerzity Jaroslav Miller. Podle něj by mělo Baluo přitáhnout špičkové sportovce z celé republiky. 

Mají techniku pro analýzu pohybu

Jednou z mnoha částí vybavení je i speciální bazén. Zde plavce sleduje několik kamer najednou a podrobně monitorují jeho pohyb pod vodou. Přijít sem může veřejnost i profesionální sportovci. Reprezentantky Zuzana a Markéta Svozilovy tady trénují několikrát týdně. Zuzana se letos v červnu na mistrovství světa umístila sedmá. Příští rok bude Česko reprezentovat v Polsku na Světových hrách. Zpětná vazba při tréninku jí dosud chyběla.

„Do dneška jsme se mohly jenom natáčet na kameru, neměly jsme nic odborného,“ řekla Zuzana Svozilová.

Podle děkana fakulty tělesné kultury Zbyňka Svozila bylo cílem projektu využití vědecké činnosti na fakultě s řešením projektů a aplikací v praxi. „Je to komplexní vědecko-technický park, který má za úkol aplikovat zdravý životní styl, podporu zdraví, prevenci zdravotních rizik, které v současné době v naší civilizaci jsou. Aplikační centrum má přispět k tomu, aby se tyto společenské deficity řešily,“ uvedl děkan fakulty.

„Motivem byla sázka na budoucnost, abychom se stali excelentním pracovištěm nejen na území ČR, ale i v mezinárodním prostoru,“ dodal Svozil.

Srdcem komplexu je diagnostické studio tělesné kultury s nejmodernějšími přístroji pro zjištění tělesných dispozic klienta, bazény vybavené záznamovým zařízením umožňují analýzu pohybu plavce, k dispozici je také fitness centrum s přístroji, jež se nastavují podle údajů o klientovi. Nechybí ani indoorová lyžařská sjezdovka, jediná na Moravě.

Nejen pro špičkové sportovce

Služby centra mohou využít nejen špičkoví sportovci, ale i zájemci z řad veřejnosti. Rekreační sportovci se zde mohou dozvědět individuální diagnostiku nebo se mohou přihlásit do konkrétních pohybových či vzdělávacích programů. Zájemce čeká 11 sportovišť a aktivit, které se různě prolínají.

Vyzkoušet si mohou například volejbal, badminton či pilates, zaplavat si v bazénu prošpikovaném kamerami nebo si vyzkoušet lyžování na trenažerové sjezdovce. Využít mohou i členství v Baluo klubu.

„Roční členství v klubu bude standardně stát 1250 korun, zlevněné pro studenty do 26 let, zaměstnance Univerzity Palackého nebo seniory činí 950 korun. U příležitosti otevření centra ale v pátek zájemcům o členství nabídneme možnost registrace s 11procentní slevou,“ dodala ředitelka centra Ilona Hapková.