Kvůli štěnicím se stěhovaly v Přerově desítky lidí. Objevila se i legionella

Legionella a štěnice v Přerově

Přerovská radnice řeší v těchto dnech problémy se štěnicemi i bakterií legionellou, která zasáhla do života řady obyvatel městských bytů. Kvůli štěnicím musely být vystěhovány z bytů v Kojetínské ulici dvě desítky nájemníků, město je přestěhovalo do provizorních bytů v sousední Husově ulici.

Parazitující hmyz se tam objevil už před časem, opakovaná likvidace formou postřiku však nepomohla.

„Proto bylo třeba přistoupit k razantnějšímu řešení, vystěhovat lidi z domů do provizorního bydlení a jejich dům vyplynovat. Podle deratizérů je to jediná možnost, jak se v daném případě štěnic zbavit,“ uvedl Miloslav Dohnal z přerovského magistrátu.

  • Štěnice domácí (Cimex lectularius) patří mezi noční hmyz parazitující na lidech. Živí se hlavně lidskou krví. Hmyz saje krev v noci, ve dne je v úkrytech. Bodá nejčastěji na odhalených částech těla.

Do dočasného bydlení v domu v Husově ulici se lidé stěhovali ve čtvrtek. Vzít si mohli jen jedno oblečení a základní hygienické potřeby, ostatní věci musely zůstat v bytech. Z pěti bytů se sestěhovali do dvou, každá rodina dostala pokoj k provizornímu užívání.

„Oba byty jsou vytápěny a teplá voda je pouze v jednom z bytů, má však sloužit pro všechny. Protože si obyvatelé nebudou moci v náhradních bytech vařit, zajistili jsme jim teplý čaj po celý den a v poledne teplý oběd, který jim bude dovezen,“ doplnila Eva Pospíšilíková z oddělení bytové správy přerovského magistrátu. Úředníci předběžně počítají s tím, že do bytů v Kojetínské ulici se lidé vrátí v pátek dopoledne.

Legionella opanovala trubky s teplou vodou

Kromě štěnic řeší město aktuálně problém s bakterií legionellou, která byla pozitivní po nedávných odběrech na sedmi adresách. Jde o šest pečovatelských domů a bytový dům v ulici generála Štefánika. Lidé se kvůli tomu nemohou sprchovat teplou vodou. Podle zástupců radnice má město problém pod kontrolou, řekla její mluvčí Lenka Chalupová.

  • Legionella je rod patogenních bakterií čeledi Legionellaceae způsobující tzv. nemoc legionářů či mírnější pontiackou horečku. Nejvíce infekcí způsobuje druh Legionella pneumophila, která postihuje především dýchací cesty. Legionella se obvykle vyskytuje a množí v úsadách teplovodních potrubí, boilerech a klimatizacích. K nákaze dochází téměř výhradně vdechnutím infikovaného aerosolu do plic.
  • Bakterie legionella může způsobit zdravotní komplikace hlavně u lidí s oslabenou imunitou a u starších osob. Děti ohroženou skupinou nejsou.
  • Výskyt legionelly bývá nižší v měděných trubkách, naopak rizikovější jsou trubky z různých umělých materiálů. Prevenci proti rozmnožování bakterií představuje udržování teploty horké vody na minimálně 60 stupních Celsia, u studené na nejméně 25 stupních Celsia. Pokud se zjistí výskyt bakterie, je potřeba potrubí řádně vypláchnout vodou o dostatečně vysoké teplotě.

„Je důvodné se domnívat, že se bakterie nachází jak v přípravě teplé vody, tak i v rozvodech domů. Obyvatelé už byli poučeni, aby teplou vodu neužívali na sprchování. Běžně ji požívat mohou, legionella se totiž přenáší jen vdechováním par a aerosolů,“ uvedla Petra Hirschová z oddělení bytové správy přerovského magistrátu. Problém nyní řeší město dezinfekcí rozvodů.

S legionellou naposledy město bojovalo na přelomu roku. Bakterie byla objevena v osmi přerovských bytových domech. Dva z nich byly přitom rovněž domy s pečovatelskou službou. Bakterie legionella může způsobit zdravotní komplikace včetně těžkého zápalu plic. Nejohroženější jsou lidé s oslabenou imunitou.