Zbaví se Svitávka kamionů? Policie je proti, rozhodnou ale úředníci

Svitávka bojuje s kamiony už rok (zdroj: ČT24)

Už žádné kamiony v obci. Takové je přání mnoha obyvatel Svitávky na Blanensku. Po tamních silnicích jich denně projedou desítky a přitom by řidiči mohli využít nedaleký obchvat. Do boje s kamiony se v poslední době pouští stále více jihomoravských obcí a měst. Získat zákazové značky pro vjezd nákladních aut je ale složité, celý proces může trvat i několik let.

Kvůli necelým dvěma kilometrům trpí celá obec. Lidem bydlícím poblíž silnice praská omítka na domech a pod tíhou naložených kamionů se ničí i místní vozovka. „Projíždí tudy všechny druhy kamionů. Od místních firem přes zahraniční společnosti. Svitávku mají kudy objet, je tu obchvat. Takže je to pro nás nepochopitelné,“ popsal situaci starosta Svitávky Jaroslav Zoubek (nez.).

Nákladní vozy využívají obecní silnice pouze k průjezdu. Do Svitávky nic nedováží, ani neodváží. Zkracují si tak o pár set metrů cestu mezi Prostějovem a Hradcem Králové.

Situaci začalo vedení obce řešit už před rokem, stále ani není vyřešená. Místní požadují značky zakazující průjezd kamionů Svitávkou. Zatímco silničáři s takovým řešením souhlasí, policii se nezamlouvá a už před několika měsíci vydala nesouhlasné stanovisko. Důvody nesouhlasu policisté blíž nekomentovali.

O zákazu kamionů rozhodne dopravní odbor

Konečné rozhodnutí je ale na úřednících. Na boskovický dopravní odbor doručilo vedení Svitávek potřebné dokumenty, které už mezitím třikrát opravovalo. Odbor by měl rozhodnout do tří měsíců. „Mám tušení, že se po nás bude chtít ještě jedna oprava. A bude to podle sloganu – vlk se nažral a koza zůstala celá, ale my se nevzdáme,“ dodal starosta.

Po podobné snaze zákazu tranzitu v minulosti dosáhly obce třeba okolo dálnice D2, například Židlochovice nebo Rajhrad. Tam už teď kamiony vjíždějí minimálně, například kvůli zásobování.