Kam s nimi? V éře počítačů musí nemocnice hledat prostor pro papírové záznamy

Nemocnici dochází místo na dokumentaci (zdroj: ČT24)

Královéhradecké nemocnici docházejí kapacity úložného prostoru, pro nashromážděné stohy dokumentů musí hledat nový prostor. To s sebou často přináší milionové náklady, některé dokumenty se totiž musí archivovat i desítky let. V papírovém archivu se přitom vyhledává jen sporadicky, doktoři využívají spíš data z počítačů.

„Když se tu rozhlédnete, každý regál je plný. Všude plno až ke stropu,“ popisuje situaci centrální spisovny Fakultní nemocnice v Hradci Králové Eva Šišková.

Nemocnice v současnosti skladuje zhruba 12 kilometrů nejrůznějších dokumentů, ročně se jejich délka rozroste o 600 metrů. Centrální spisovny zabírají už několik budov a v menším měřítku se skladuje dokumentace i v jednotlivých klinikách.

Podobná situace panuje i v některých dalších nemocnicích. Po nemocnicích vyžaduje ukládání papírových dokumentů zákon a elektronická evidence nestačí.

Částečné řešení je na cestě, tvrdí ministerstvo

Třeba ambulantní dokumentaci je ze zákona potřeba archivovat pět let, jiné spisy mnohem déle. „Dokumentace pacientů s infekčními chorobami se má skladovat 100 let od narození pacienta,“ podotýká lékařský náměstek královéhradecké nemocnice Jaroslav Malý.

Ministerstvo zdravotnictví tvrdí, že částečné řešení může nabídnout připravovaná novela zákona o nelékařských povoláních. „Zjednodušit se má ošetřovatelská dokumentace vedená sestrami,“ dodává mluvčí ministerstva Ladislav Šticha.