Letečtí záchranáři: Kvůli změně provozovatele by vrtulník nemusel létat tak často

Letečtí záchranáři se obávají změn

Letečtí záchranáři v Moravskoslezském kraji se obávají potíží se zaručením zdravotní péče. Varují před problémy, které mohou podle nich vzniknout kvůli změně provozovatele vrtulníků. Ta je podle nich nedostatečně připravená. Nastat má od 1. ledna 2017.

„I kdyby se dneska rozhodlo a my dostali oficiální stanovisko od ministerstva zdravotnictví, tak nejsme schopni od 1. 1. 2017 ve stejné kvalitě, ve stejném rozsahu a stejně bezpečně létat,“ sdělil vedoucí lékař Letecké záchranné služby Moravskoslezského kraje David Koudelka.

V kraji by dosavadního provozovatele, firmu DSA, měla nahradit rakouská společnost Helikopter Air Transport. Nově vybrané firmy mají od ledna nastoupit i na dalších základnách v Česku. Více než miliardový tendr vypsalo ministerstvo zdravotnictví letos na jaře.

Může se stát, že nějakou dobu nebudeme létat vůbec, nebo budeme létat třeba jen ve dne, nebo jen určité omezené zásahy.
Roman Gřegoř
ředitel ZZS MSK

Podle redaktorky České televize Markéty Radové dnes vrtulník vzlétá k záchraně lidí i pětkrát denně. Už 25 let. Za rok si připíšou kolem 600 zásahů. „Od 1. ledna 2017 ale záchranáři dost možná jeho provoz omezí. S novou technikou i novými piloty se potřebují nejprve dokonale sehrát. Potřebovali by na to tři až šest měsíců, jenže zbývají jen necelé dva,“ sdělila.

Jarní tendr vyhrála rakouská firma

Ministerstvo zdravotnictví už s výherci jarního tendru podepsalo smlouvy. Jistý už je provozovatel na osmi z deseti základen v zemi. Smlouvu už podepsala i rakouská firma, která bude létat z Ostravy. S dosavadním provozovatelem byli přitom moravskoslezští záchranáři spokojeni. Vůči tendru má firma DSA výhrady. Třeba proto, že jeden z vítězů podle ní nabídl vrtulníky, které nesplňují zadání.

„Naší snahou je, aby byla vytvořena nová komise, která posoudí nabídky ve výběrovém řízení podle zadávacích podmínek,“ sdělil Daniel Tuček, místopředseda představenstva firmy DSA. Výhrady teď posuzuje Úřad pro ochranu hospodářské soutěže. Podle ministra zdravotnictví Svatopluka Němečka (ČSSD) jde však o snahu firmy celé to medializovat.

Antimonopolní úřad má na posouzení výhrad dva měsíce. Nové smlouvy mají platit jen tři plus jeden rok. Od roku 2020 chce provoz letecké záchranky na osm z deseti základen v Česku převzít stát.

ÚOHS už řízení šetří

„ÚOHS obdržel celkem dva návrhy a dva podněty od společnosti DSA. Podněty přitom nesplňují požadavky dané zákonem, nicméně na základě návrhů byla zahájena správní řízení,“ uvedl počátkem listopadu mluvčí Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže Martin Švanda.

Firma DSA napadla výsledky u čtyř stanovišť, kde neuspěla. Sama má provozovat stanoviště v Hradci Králové a Liberci. Z deseti stanovišť letecké záchranné služby v ČR bude stát od ledna příštího roku provozovat základny v Praze, Plzni, Brně a Českých Budějovicích, která se asi přesune do Bechyně. O provoz se podělí armáda a policie.

Výsledky původního tendru
Zdroj: ČT24

Nejasná situace tedy zůstává u základen v Olomouci a Ústí nad Labem, které podle výsledku tendru měly připadnout slovenské firmě Air Transport Europe, a u Jihlavy a Ostravy, odkud měly létat záchranářské vrtulníky rakouské firmy Helikopter Air Transport.

Podle DSA hodnoticí ministerská komise prokázala neznalost civilních leteckých předpisů a nerespektovala vlastní zadávací podmínky. DSA chce docílit toho, aby se posuzování vrátilo komisi, která nabídky odborně posoudí.

Výběrové řízení s předpokládanou hodnotou 1,2 miliardy korun bez DPH by mělo zajistit provozovatele šesti základen letecké záchranné služby v letech 2017 až 2020. Jediným kritériem výběru byla cena.

Nyní provozují osm z deseti základen letecké záchranné služby v Česku (Ostrava, Olomouc, Brno, Jihlava, Liberec, České Budějovice, Hradec Králové a Ústí nad Labem) firmy Alfa-Helicopter a DSA, kterým koncem roku vyprší smlouva. Základny v Praze a Plzni mají policie a armáda, nově by měly převzít i základny v Českých Budějovicích a Brně. Alfa-Helicopter už dříve oznámila, že ukončí činnost.