Na Plzeňské ulici v Praze 5 by měl stát parkovací dům

Praha 5 chce stavět na Plzeňské ulici u Klamovky v Košířích parkovací dům. Radní schválili přípravu návrhu zadání projektové dokumentace výstavby. Uvedla to mluvčí radnice Helena Šmídová. Parkovací dům by měl mít jedno nadzemní podlaží a měl by sloužit v rámci systému záchytných parkovišť P+R (park and ride - zaparkuj a jeď). Prahu v současné době trápí nedostatek míst na P+R - parkovišť je nyní asi dvacet, hlavně v blízkosti nádraží a stanic metra, s kapacitou asi tři tisíce míst.

Konkrétní místo Praha 5 vybrala jako nejvhodnější ze sedmi zvažovaných, uvedl radní pro dopravu Tomáš Homola (DJK).

Investorem stavby by pravděpodobně měla být Praha 5, na kolik stavba vyjde, zatím není jasné. Ve hře je ale podle starosty Radka Klímy (TOP 09) také možnost, že by stavbu zaplatilo hlavní město. Radnice k výstavbě potřebuje, aby jí magistrát převedl dotčené pozemky do správy. Výběrové řízení na dodavatele projektu vypíše Praha 5 do dvou týdnů.

Klíma již dříve řekl, že radnice má vytipováno několik míst, kde by P+R mohla stát. Mezi nimi byl například Barrandov, Motol či okolí Strakonické. Prahu 5 trápí nedostatek parkovacích míst zejména kvůli mimopražským řidičům, kteří zde parkují. Na části území Prahy 5 proto začaly letos platit parkovací zóny. Na to si stěžovalo zejména vedení Středočeského kraje. Kvůli zónám na Praze 5 a 6 rovněž podalo několik desítek lidí na Prahu žalobu.

Magistrát na konci letošního října oznámil, že zamýšlí výstavbu záchytných parkovišť P+R na území Prahy 5, 6 a 13. Radní tak schválili vytvoření pracovní skupiny, která má vybrat vhodné pozemky pro výstavbu. Praha má nyní vytipováno osmnáct lokalit po celém městě, kde by mohla vzniknout parkoviště P+R. Seznam vypracoval Institut plánování a rozvoje. Ne všechny pozemky ale patří Praze.

Parkoviště P+R jsou zahrnuta do systému Pražské integrované dopravy. Primárně jsou určena pro mimopražské řidiče, kteří na nich nechají automobil a dále do centra Prahy jedou MHD. Nejvytíženější parkoviště jsou na metru C, třeba na Chodově nebo v Letňanech. Nejméně využívané parkoviště P+R je v Běchovicích.