Karlovarský kraj bude řídit koalice v čele s vítězným ANO. Hejtmankou Vildumetzová

Události: Hejtmankou Karlovarského kraje bude Jana Vildumetzová (zdroj: ČT24)

V Karlovarském kraji sestaví koalici ANO, ODS, Hnutí nezávislých za harmonický rozvoj obcí a měst (HNHRM), Piráti a SPO. Jejich zástupci podepsali koaliční smlouvu. V zastupitelstvu bude mít koalice 24 ze 45 křesel. Hejtmankou se stane Jana Vildumetzová (ANO). Jediný region, kde se politici ještě nedohodli, je Ústecký kraj.

Zatím není jasný termín, kdy se poprvé sejde nově zvolené zastupitelstvo. Kraj totiž v nejbližších dnech očekává rozhodnutí soudu ohledně stížnosti na platnost voleb. Týkala se nesrovnalostí kolem preferenčních hlasů.
Marek Štětina
redaktor ČT

Říjnové volby na Karlovarsku vyhrálo hnutí ANO, které získalo 13 mandátů. Za ním skončila ČSSD s osmi mandáty a KSČM s šesti zastupiteli. Čtvrté hnutí STAN s podporou KDU-ČSL, KOA a TOP 09 má v zastupitelstvu pět křesel, ODS čtyři křesla. HNHRM, Piráti a koalice SPO-SPD mají po třech zastupitelích.

„Když jsme nejdříve podepisovali dohodu o společném jednání o koalici, mysleli jsme, že k nám ještě přistoupí STAN. STAN to ale dvakrát odmítlo a my potřebujeme, aby ta vláda byla stabilní a funkční. Takže jsme oslovovali i další subjekty a podařilo se nám najít programovou shodu, a tak jsme ještě další subjekt přidali,“ vysvětlila začlenění SPO do koalice Vildumetzová.

Na ministerstvu Vildumetzová skončí

Jana Vildumetzová nyní pracuje jako náměstkyně ministra vnitra. „Podle zákona o volbách do krajů si po ustavujícím zastupitelstvu do tří dní musím, pokud budu zvolena, vybrat jednu z těchto funkcí. Pokud budu zvolena, tak bych si vybrala hejtmanku Karlovarského kraje,“ ubezpečila politička.

V devítičlenné radě bude mít ANO čtyři místa, dva radní bude mít ODS a po jednom Piráti, HNHRM a SPO. Hejtmanka za ANO bude mít na starosti finance, investice a vnitřní věci, její kolegové pak kulturu a památkovou péči, sociální věci a bezpečnost a dopravu.

Dva radní za ODS budou spravovat resorty životního prostředí a zdravotnictví. HNHRM si ponechá správu majetku a radní za Piráty bude mít na starosti regionální rozvoj a informatiku. Piráti ale získají i jednoho uvolněného zastupitele navíc, ten bude mít na starosti lázeňství, cestovní ruch a aktivity kolem zápisu na seznam UNESCO. Jeden radní za SPO, kterého ANO přetáhlo z koalice SPO-SPD, bude mít na starosti školství.

Starostové nabídky ANO odmítli

ANO zvalo do koalice i hnutí STAN, to ale preferovalo buď koalici na základech dosavadní spolupráce na kraji, jen navíc s Piráty, anebo širokou koalici demokratických stran bez komunistů a extremistů. Bez STAN nezbývalo hnutí ANO nic jiného, než hledat další partnery jinde.

Jednotná ohledně koalice s ANO nebyla ani ODS. Část strany byla spíše pro širší koalici, části zase vadila minulost budoucí hejtmanky, která získala politickou praxi právě v barvách občanských demokratů.

Jak uvedl krajský předseda občanských demokratů Jiří Vaněček, strany mají nyní 48 hodin na získání všech svých zastupitelů pro koaliční dohodu. Budou tedy přesvědčovat i zastupitele, kteří zatím s dohodnutou koalicí měli problém.

Karlovarský kraj v posledních čtyřech letech vedla nejprve koalice KSČM a ČSSD. Ta se po dvou letech rozpadla a v kraji vznikla široká koalice ČSSD, ODS, TOP 09 a Starostů za Karlovarský kraj a HNHRM.