Nepomohla policie ani radnice. Popovičtí tak ženou hlučné husy před soud

Události: Popovice versus husí kejhání (zdroj: ČT24)

Dvaadvacet hus rozhádalo vesnici. Lidem z Popovic u Jičína vadí jejich kejhání tolik, že se rozhodli mu učinit přítrž. Když nepomohla dohoda a ptáky nezpacifikovala ani policie, sepsali petici. Příliš hlasitým hejnem se tak zabývala radnice v Jičíně. Ta ovšem není s to posoudit, jak hluční vrubozobí smí být. Případ tak dost možná skončí u soudu.

Na popovické návsi bývá klid, jen zdálky lze občas zaslechnout kejhání. Sousedi Jiřího Lokaje v tom ale vesnickou idylu neshledávají. Žít s husím hejnem za plotem prý není ani trochu příjemné.

„Tady šlo hlavně o noc, protože to od večera do rána řve,“ postěžovala si Zuzana Víchová. „Dalo by se to, ale ne v takovém množství,“ poznamenala další z obyvatelek vsi Michaela Svobodová, že hus je zkrátka příliš mnoho.

Chovatel: Kejhají jen občas

Jiří Lokaj se do vesnice přistěhoval teprve před pár lety. I proto, aby mohl husy chovat. Teď jich má na dvorku dvaadvacet. Podle něj se ale ozvou jen občas. „Když se jim jde dát žrádlo, nebo radostí, nebo když naopak vidí vetřelce či když v noci proběhne kočka,“ popsal chovatel typické situace, při nichž kejhání nabírá na intenzitě.

Sousedé se s panem Lokajem pokoušeli dohodnout na uspokojivém řešení, ale nepochodili. A tak se nakonec husí křik donesl až na jičínskou radnici. Když totiž nezakročila ani policie, sepsali obyvatelé Popovic petici.

Jenže jak hlasité smí být husí hejno, nevědí ani na radnici. „Podle současné legislativy se to nestává přestupkem. Dostali doporučení, že by to museli řešit občansko-právní cestou,“ okomentoval situaci místostarosta Jičína Jan Jiřička (Volba pro město). Dříve než soudy však spor patrně rozhodne kalendář. Do svatého Martina budou všechny husy pryč.