V Brně se našla bomba z války. Policie evakuovala dvě stovky lidí z bytů i obchodů

V Brně v Řípské ulici našli dělníci při stavbě parkoviště pumu z druhé světové války. Policie evakuovala lidi z nákupního centra a domů. Evakuace se týkala dvou set lidí. Na místě zasahovali záchranáři. Za necelé dvě hodiny pyrotechnici pumu ze Slatiny odvezli. Evakuovaní lidé se mohli vrátit domů. Událost se obešla bez zranění.

Kvůli nálezu letecké pumy museli policisté evakuovat obyvatele bytového domu a lidi z nákupního centra. Hejtman Jihomoravského kraje Michal Hašek odhadoval počet evakuovaných asi na tisícovku, nakonec jich byly jen dvě stovky.„Prosím všechny dotčené o pochopení k provádění preventivních bezpečnostních opatření,“ řekl Michal Hašek (ČSSD).

Na místo přijeli i hasiči s cisternou. „Policie si od nás cisternu z preventivních důvodů vyžádala,“ řekl mluvčí hasičů Jaroslav Mikoška.

Do uzavřené oblasti nikdo nemohl. Jen policisté a hasiči (zdroj: ČT24)

Policejní opatření také omezila dopravu. Ulice byla částečně uzavřená a linky trolejbusu 31 a autobusu 76 městské hromadné dopravy odkloněné. Zpoždění na linkách bylo podle webových stránek dopravního podniku asi 45 minut.

České dráhy kvůli nálezu pumy zastavily provoz mezi stanicemi Brno-Slatina a Šlapanice a zajistily náhradní autobusovou dopravu. Odkláněné byly i vlaky dálkové dopravy mezi Brnem a Olomoucí, mezi stanicemi Holubice a Brno hlavní nádraží.

„Nevybuchlá puma se našla při výkopových pracech na stavbě parkoviště,“ řekl mluvčí Policie ČR Pavel Šváb. Munici pyrotechnici prozkoumali a odvezli. Život ve Slatině se vrátil do normálu za necelé dvě hodiny.

Před pěti dny se stala podobná událost v Mostě. Kvůli bombě z druhé světové války museli evakuovat čtyři tisíce lidí.