Krúpa vyzval správce OKD k doplnění pohledávky. Jde o více než půl miliardy

Společnost Arca Services, patřící do skupiny Arca Capital slovenského finančníka Pavola Krúpy, vyzvala insolvenčního správce společnosti OKD k doplnění pohledávky 580 milionů korun do soupisu majetkové podstaty firmy. V pátek to uvedla mluvčí Arca Capital Barbora Hanáková.

Arca figuruje jako jeden z věřitelů v insolvenčním řízení OKD. Těžební firma je od května v úpadku. Škodu v minimální výši 580 milionů korun způsobily podle Hanákové v první polovině roku 2010 svým neodborným jednáním tehdejší členové představenstva OKD. Podle Arca Capital se v této době uskutečnilo nevýhodné přefinancování úvěrů firmy.

„Rozhodnutím statutárních orgánů o přefinancování bankovních úvěrů společnosti byly nahrazeny stávající úvěry OKD výrazně nevýhodnějšími vnitroskupinovými úvěry poskytnutými mateřskou společnosti NWR (New World Resources),“ uvedla Hanáková. Akcionáři NWR, mezi které Arca patří, schválili na čtvrteční valné hromadě dobrovolnou likvidaci firmy.

Arca požaduje, aby insolvenční správce Lee Louda vyzval OKD ke sdělení, zda odpovědní členové firmy již způsobenou škodu uhradili, a pokud ne, aby vymáhal její narovnání tak, aby nárok nebyl promlčen.

Věřitelé OKD v polovině srpna rozhodli o tom, že zadlužená společnost půjde do reorganizace. Ve firmě, v níž nyní pracuje i s dodavatelskými firmami asi 12 000 lidí, se tak dál těží uhlí. Vedení OKD teď musí vytvořit reorganizační plán. Předsedou věřitelského výboru firmy byla zvolena Česká správa sociálního zabezpečení, která v insolvenci OKD zastupuje český stát.

Největším přihlášeným a zároveň i neuznaným věřitelem OKD je Citibank. Přihlásila pohledávky dohromady za více než deset miliard korun. Citibank se uznání pohledávek domáhá a již podala žalobu.

Krúpa se v otázce OKD angažuje dlouhodobě. Již dříve nabídl, že firmu koupí. Členy představenstva a dozorčí rady firmy mimo jiné vyzval, aby získali od bývalých majitelů OKD zpět nadměrnou výši vyplacené dividendy z let 2006 až 2012.

Toto pondělí Krúpa podal stížnost k Evropské komisi na Polsko kvůli podpoře černouhelných dolů, které vlastní stát. Podle odhadů Arca Capital podpořil polský stát tamní doly už více než 27 miliardami korun. Krúpa uvedl, že OKD na polský postup doplácí.