Na stopě druidům. Na Chrudimsku se otevírá keltský skanzen

Skanzen ukazuje, jak u nás žili Keltové před 2000 lety (zdroj: ČT24)

Příznivci předkřesťanské historie mají příležitost oslavit keltský nový rok v dobových kulisách. V Nasavrkách na Chrudimsku se totiž veřejnosti otevírá část keltského archeoskaneznu, za jehož vznikem stojí skupina nadšenců ze sdružení Boii.

Během oslav Samhainu, keltského nového roku, se veřejnosti otevírá klešťovitá brána s opevněním a dvorec kováře. Návštěvníci tak budou moct zhlédnout ukázku dobových řemesel i ukázky běžného života v oppidu, opevněném keltském hradišti. Organizátoři zároveň chystají ukázky práce se dřevem nebo textilem.

Keltský skanzen se přitom představuje ještě před dokončením; dům s přístavkem, jenž bude ukázkou stavebních technik Keltů, a dva dvorce hrnčíře a kameníka dokončí do dubna příštího roku, kdy začíná turistická sezona.

Zástupci sdružení Boii, které za celým projektem stojí, se navíc nevzdávají myšlenky, že keltská vesnice bude mít jednou dvorů šest, jak zamýšleli. Projekt původně za 24 milionů korun i s dokončením jarní etapy vyjde přibližně na polovinu částky, a to především kvůli potížím s financemi.

Vize: Šest keltských dvorů

O výstavbě archeoparku, který ukazuje život v pozdně pravěkých Čechách, se začalo uvažovat v roce 2002, záměr ale provázely dlouholeté problémy. Sdružení se nedařilo získat stavební povolení, průtahy jej v roce 2011 připravily o evropské dotace. Příznivci keltské historie tak skanzen dostavují z darů soukromých firem a úvěru, což čítá dohromady přibližně dva miliony korun, a s pomocí milionové dotace od Nasavrk.

„Myslíme si, že památkovou síť v Pardubickém kraji doplňujeme zajímavým způsobem. Rádi bychom skanzen dokončili v tom rozsahu, který jsme plánovali. Budeme shánět další peníze na další pokračování,“ řekl Lukáš Blažek z Boii – a starosta obce Milan Chvojka dodal: „Vždycky říkám, že když se něco rozdělá, má se to dokončit. Je to pro nás obrovská příležitost přitáhnout sem turisty a může to přinést i pracovní příležitosti pro lidi z Nasavrk a okolí.“