Do kaple v Modlivém dole chodí lidé po staletí. Po 40 letech je zpět i křížová cesta

Modlivý důl v Lužických horách navštěvují lidé už po staletí. Do poutního místa s kaplí uprostřed pískovcových skal se jezdil modlit a meditovat například i císař Ferdinand Dobrotivý. Nyní vede ke kapli nová lesní cesta a po čtyřech desetiletích se vrátila i křížová zastavení.

V údolí se v minulosti údajně stalo několik tragických událostí. Aby se lidé nebáli na místo chodit, objevily se v něm obrázky svatých a postupně se rozvinul mariánský kult. Kaple je zde od roku 1772. Současnou podobu jeskyně se sochou Panny Marie Lurdské získala na přelomu 19. a 20. století.

Malebným údolím pod kopcem Slavíčkem tak chodila procesí už od 18. století. Ferdinand Dobrotivý do Modlivého dolu jezdil v polovině devatenáctého století po abdikaci na císařský trůn. Ze zámku v Zákupech to měl jen asi šest kilometrů.

Do Modlivého dolu vede nová lesní i křížová cesta (zdroj: ČT24)

Po druhé světové válce ale tradice ustala, poutní místo bylo zničené a v sedmdesátých letech odtud zmizela i křížová cesta. „Na základě místních obyvatel Svojkova bylo iniciováno, aby se křížová cesta do Modlivého dolu vrátila,“ řekla ČT specialistka ochrany přírody z Lesů ČR Markéta Kavková.

Původně byla křížová zastavení přidělaná na stromech, nyní jsou na dřevěných stojanech, které vytvořil místní truhlář. Lidé se navíc ke skalní kapli a modlitebně dostanou po nových schodech.