V hrázi Sečské přehrady vzniká třicetimetrový vrt. Pomůže se zabezpečením

Sečskou přehradu provrtávají speciální stroje. Technici do vrtů nainstalují zařízení, které umožní sledovat vychylování hráze nebo průsaky vody. Osmdesátileté vodní dílo se totiž vlivem počasí po milimetrech deformuje. Do unikátních prací investuje Povodí Labe tři miliony korun.

Hráz přehrady nyní provrtává speciální stroj, který vyhloubí 30 metrů dlouhý vrt. Do něj bude zavěšeno lano s kyvadlem, díky kterému bude moci hrázný přesně poznat případný náklon hráze. Kyvadlo bude končit ve výklenku, který je přístupný z chodby uvnitř přehrady.  

Lehkou deformaci hráze nezpůsobuje ani tak její stáří, ale počasí. Vodní dílo z kamene a betonu reaguje na změny teplot rozpínáním, smršťováním i náklonem. Vše je sice jen v řádech milimetrů, ze zákona je ale povinnost každé vychýlení měřit a evidovat.

V hrázi Sečské přehrady vzniká třicetimetrový vrt (zdroj: ČT24)

Prvky pro lepší zabezpečení proto vznikají i v chodbách uvnitř přehrady. Hloubí se zde vodorovné vrty dlouhé dvanáct metrů, které umožní měřit vztlak vody. Sledovat se bude i průsak. Ten je podle pracovníků Povodí Labe normální. Důležité je ale vše pravidelně měřit a kontrolovat.

Kvůli pracím je už dva týdny uzavřená také silnice, která vede po hrázi ze Seče do Proseče. Původně se měla otevírat v neděli 6. listopadu, uzavírka bude ale zřejmě o týden prodloužena.